02/14/13 14:56
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката на ЕС се сви с 0.6% на годишна база

 Икономиката на страните от ЕС се е свила с 0.5% през последното тримесечие на 2012 г., а тази на еврозоната е надолу с 0.6%, според последните данни на Евростат. На годишна база свиването е съответно от 0.6% и 0.9 на сто. За сравнение, през третото тримесечие на миналата година страните от еврозоната са отбелязали спад от 0.1%, а тези от ЕС ръст от 0.1% на тримесечна база. На годишна база през третото тримесечие спадовете са били от 0.6% за еврозоната и 0.4% за ЕС.

Икономиката на Латвия продължава да е лидер по ръст на икономиката с 5.7% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година. Следват я Естония с 3.4% и Литва с 3.1%. На противоположния край на „класацията“ с отбелязано най-голямо свиване е икономиката на Гърция - с понижение с 6%, следвана от тази на Португалия с 3.8% спад. На тримесечна база ръстът е бил най-голям отново в Латвия  (1.3%) и в Литва (с 1%).

 

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, се е свила с повече от предварително очакваното през четвъртото тримесечие на 2012 г. на фона на спада на износа на страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е намалял с 0.6% в сравнение с третото тримесечие, когато е отчел ръст от 0.2%, показаха днес официалните данни. През декември Централната банка на Германия занижи прогнозата си за ръста на икономиката през 2013 г. до 0.4%, изтъквайки като причина за това дълговата криза, която тласна еврозоната към рецесия.

 

Свиването на германската икономика през четвъртото тримесечие е породено от намаляващия износ, както и свиването на инвестициите на компаниите и на строителството. Разходите да домакинствата и публичните разходи пък бележат лек ръст. Износът на Германия нараства с 0.3% през декември, което се дължи единствено на поръчките от еврозоната, която е най-големият експортен пазар на Германия.

 

Вече има признаци обаче, че германската икономика тръгва нагоре след спада през четвъртото тримесечие, като инвеститорското доверие отчита по-голям ръст от очаквания през януари, а безработицата неочаквано намалява. Показателно е, че броят на безработните  изненадващо падна във втори пореден месец през януари, което свали нивото на безработицата до 6.8%. У нас например то е почти двойно по-високо (12.4%).

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване