02/14/13 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед оставиха всичко за реванша

Кристиано Роналдо наказа бившия си тим, а отборите на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед завършиха наравно 1:1 в първи 1/8-финален сблъсък от Шампионската лига.

Двата тима изнесоха удивително зрелище на "Сантяго Бернабеу" в испанската столица, като головете в мача можеха да бъдат и далеч повече. По един път и гредите помогнаха на двамата вратари, като въпреки териториалното превъзходство на домакините, английският тим на няколко пъти имаше отлични шансове дори да спечели сблъсъка.

Дани Уелбек откри за Манчестър Юнайтед през първата част, но малко след това Кристиано Роналдо изравни, отбелязвайки с глава на бившия си клуб. Както и се очакваше, португалецът постъпи джентълменски, нарочно не изразявайки радостта си от попадението. До края на срещата и двата тима можеха да спечелят, но пропилени бяха добри възможности за това.

Така реваншът на "Олд Трафорд" на 5 март обещава да бъде повече от интересен, като Жозе Моуриньо и сър Алекс Фъргюсън ще продължат надлъгването помежду си.

В отсъствието на капитана Икер Касияс, Диего Лопес застана на вратата на домакините. Младият Рафаел Варан и Серхио Рамос оформиха партньорство в сърцето на отбраната, а Алваро Арбелоа и Фабио Коентрао застанаха на двата фланга. Шаби Алонсо и Сами Кедира стартираха като вътрешни халфове в схемата на Моуриньо, а Кристиано Роналдо, Месут Йозил и Анхел Ди Мария действаха в близост до тарана Карим Бензема.

Противно на някои очаквания, сър Алекс Фъргюсън заложи на офанзивна схема на игра. Давид Де Хеа започна под рамката, а Рафаел и Патрис Евра трябваше да спират атаките на Реал Мадрид по фланговете. Капитанът Неманя Видич остана извън състава, а вместо него на Рио Фърдинанд партнираше Джони Евънс. Майкъл Карик, Фил Джоунс и Шинджи Кагава стартираха в халфовата линия, докато Уейн Рууни и Дани Уелбек трябваше да помагат на реализатор №1 на тима Робин ван Перси.

Още в 2' "лос меренгес" създадоха първа опасност пред вратата на Де Хеа, когато Сами Кедира бе оставен непокрит в наказателното поле. Германският национал опита удар с левия крак, но твърде неточно. Двубоят продължи да върви на високо темпо, а в 4' албионците отново бяха поставени под натиск. Ди Мария проби в половината на Юнайтед и стреля силно, но покрай гредата.

Манчестър Юнайтед изпитваше сериозни проблеми в тези начални минути на "Бернабеу", а в 6' и късметът помогна на "дяволите". Фабио Коентрао отправи фалцов удар с десния крак, който за късмет на Давид Де Хеа, срещна дясната греда на вратата му. Гостите опитваха да отговорят с бързи действия в половината на "белите", но английските атаки не бяха успешни.

Видно бе, че домакините ще търсят успеха в днешната вечер, защото "белите" атаки към вратата на Де Хеа валяха една след друга. Английският тим също се опитваше да поглежда към Диего Лопес, но Юнайтед трудно задържаше топката в свое владение. Така постепенно се стигна до 20', когато лоша преценка на Диего Лопес доведе до корнер в полза на Юнайтед. Серхио Рамос позволи да бъде надскочен от Дани Уелбек, който с глава намери мрежата и смълча трибуните на "Сантяго Бернабеу" - 0:1.

Домакините опитаха да отговорят светкавично, а в 23' Де Хеа парира нисък изстрел на Ди Мария. В 28' Кристиано Роналдо получи шанс да стреля от пряк-свободен удар, но португалецът нацели стената. Последва мощна добавка с левия крак, но топката излезе в аут.

В 30' моментът на Роналдо все пак настъпи, а "седмицата" възстанови равенството. Ди Мария центрира чудесно в пеналтерията на Юнайтед, където португалският национал бе оставен непокрит от бранителите в червено. Роналдо се извиси и с глава намери долния десен ъгъл на вратата, бележейки за 1:1. Както и бе обещал предварително, португалецът отказа да отпразнува попадението си, изразявайки уважение към своя бивш клуб.

Спектакълът на "Бернабеу" продължи да предлага емоции, а между 33' и 35' английският тим бе много близо до втори гол. В 33' непростим пропуск направи авторът на първия гол Даниел Уелбек, който от метър разстояние не успя да преодолее Диего Лопес. Последва корнер и разбъркване пред испанската врата, а изстрел на Уейн Рууни премина близо до лявата греда.

Събитията отново се пренесоха пред пазената от Давид Де Хеа врата, като последваха силни мигове и за "лос бланкос". В 38' Йозил стреля опасно, но Де Хеа показа класа и спаси. В 40' Фил Джоунс избута Ди Мария в наказателното поле, но сигнал за дузпа не последва. В 43' Кристиано Роналдо опита да отбележи втори гол, но ударът му мина над напречната греда. В добавеното време португалецът можеше да реализира и второ попадение с глава, но този път топката не намери очертанията на вратата.

Двамата треньори не извършиха промени на почивката, а втората част стартира на високо темпо. Англичаните притесниха своя съперник с няколко центрирания в наказателното поле, докато Кристиано Роналдо тества концентрацията на Де Хеа. В 52' удар отправи и Ди Мария, но Де Хеа улови. Минута по-късно отново аржентинецът стреля, ала кълбото мина на сантиметри покрай гредата. Скоро след това се стигна до дискусионна ситуация, когато откъсващият се Патрис Евра претендираше, че е бил задържан от Рафаел Варан. Сигнал за нарушение обаче не последва.

Половин час преди края Жозе Моуриньо извърши първа промяна в своя състав, а Гонсало Игуаин зае мястото на Карим Бензема. Минута по-късно Давид Де Хеа спаси вратата си от втори гол, отразявайки акробатично удар от близка дистанция на Фабио Коентрао. Скоро след това първа смяна направи и сър Алекс Фъргюсън, а ветеранът Райън Гигс замени Шинджи Кагава.

В 70' вратата на Юнайтед отново оцеля като по чудо, когато Рио Фърдинанд парира решително изстрел на нахлуващия Кристиано Роналдо. Последваха обаче тежки мигове за домакините, които бяха близо до инкасирането на втори гол. Първо Диего Лопес отрази в гредата бомбен изстрел на Ван Перси, а секунди по-късно холандецът се озова зад защитата, възползвайки се от безумна грешка в отбраната на Реал. Таранът успя да прати топката зад гърба на Диего Лопес, но Шаби Алонсо изчисти от голлинията. "Белите" отговориха с мощен удар на Игуаин, който мина на сантиметри от горната греда.

Последва затишие от няколко минути, преди в 79' Сами Кедира да тества Давид Де Хеа със силен изстрел. Испанският страж обаче не трепна, улавяйки сигурно кълбото в прегръдките си. В 81' Райън Гигс получи шанс да стреля, но уелсецът бе навременно блокиран.

Пет минути преди края Кристиано отново се пробва от пряк-свободен удар, като за радост на гостите, топката кацна върху външната част на мрежата. Емоциите не липсваха и в добавеното време, когато двата тима отново си размениха по един шанс. Първо Кристиано Роналдо не успя да шутира при едно меле в малкото наказателно поле, а секунди преди края Диего Лопес отрази превъзходно изстрел с левия крак на Робин ван Перси.
















Константин Симидчийски


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване