02/14/13 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Сотир Цацаров: Ще се търси персонална отговорност при наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление в ЕРП-тата

Ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление при прокурорската проверка на електроразпределителните дружества, може да се стигне до търсене на персонална отговорност, заяви в четвъртък пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Всяко едно електроразпределително дружество ще бъде проверено от периода на приватизация до сега, уточни главният прокурор. Прокуратурата ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества (ЕРП) и дали са приложени всички документи. Вече са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата. По думите на главния прокурор,. Главният прокурор пое ангажимент следващата седмица ръководителят на ВАП да даде повече информация за проверката.Имам определени резерви към начина, по който са действали тримата прокурори - Стойчо Ненков, Георги Тафров и Христо Граматиков, свързани със случая с износ на електроенергия в особено големи количества, както и начина, по който делото им е разпределено, но това е предмет на дисциплинарно производство, каза Сотир Цацаров.
Главният прокурор не се ангажира с краен срок по сигналите, връчени му преди седмица от председателя на анкетната антикорупционна комисия Яне Янев срещу трима прокурори за прекратяването на мегаделото за договорите за износ на ток от НЕК в периода 2004-2007 година. Лидерът на РЗС твърди, че делото е било прекратено неправомерно, защото върху обвинителите е оказан "тежък политически натиск", или са получили подкупи, или двете заедно. Прокуратурата няма намерение да действа като пожарна команда, важно е да се работи законосъобразно, поясни Цацаров. "Не може обаче с лека ръка върху магистрати да бъдат поставени факти", коментира Цацаров твърденията за конфликт на интереси, засягащи тримата обвинители.
Запитан дали няма всеки да тръгне с томове с твърдения, главният прокурор отговори: "От една страна, е опасно, но не е вадене на скелети. Но да си зададем един въпрос: Ами ако се окаже, че продажбата е осъществена чрез посредник, ако се окаже, че този посредник е избран без тръжни процедури, ако се окаже, че токът е продаван на цена, по-ниска от реалната, ако се окаже, че в годините, когато е имало тръжни процедури, те са били изцяло симулирани, тогава скелети ли ще вадим? Какво предпочитате - да заровим всичко това, или да проверим каква е цялата работа?". Сотир Цацаров посочи, че в конкретния случай има сигнал по едно дело и след като Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта го е сезирала, делото ще бъде проверено. Главният прокурор посочи още, че продължава проверката на казуса с несебърските дюни. Разследването в Несебър ще бъде подпомогнато от прокурори от Върховната административна прокуратура и вероятно обвиненията срещу кмета и архитекта на Несебър, които са до сега, няма да останат единствените.
„Прокуратурата не е изпращала в Ливан съдебна поръчка за извършването на арести за екстрадиция на лица във връзка с атентата в Бургас”, отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос, свързан с разследването на атентата в Бургас. Той уточни, че все пак има изпратена съдебна поръчка, но тя не засяга имена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване