02/14/13 23:17
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се отърве ли Русия от “офшорната аристокрация”

В Русия масово наричат партията на Путин “Партия на мошеници и крадци”. Пародия на емблемата на “Единая Россия”

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ на чиновниците и парламентаристите да притежават банкови сметки, ценни книжа и акции в чужбина. Според експерти обаче проектът, представен като средство за борба с корупцията, е най-вече опит да се избегнат отрицателни последици от евентуални антируски законопроекти като “закона Магнитски” в САЩ, пише в. “Новие известия”.

Американският закон налага санкции, по-специално замразяване на финансовите активи, на руски служители, свързани със смъртта на Сергей Магнитски - руски адвокат, починал през 2009 г. в затвора, след като обвини държавни служители в мащабни злоупотреби.

Миналото лято обаче депутати от Думата разработиха точно същия законопроект като този на Путин. Техният обаче забраняваше на чиновниците и семействата им не само да имат банкови сметки, но и недвижими имоти в чужбина. Сега депутатите ще трябва да отложат работата по своя проект и може би да го коригират във връзка с президентския вариант, пише “Комерсант”, цитиран от Би Би Си.

Когато в Думата са внесени два законопроекта по един и същ кръг от проблеми, те се разглеждат на първо четене като алтернативни и след рейтингово гласуване за второ четене се подготвя онзи, който събере повече гласове, пояснява за изданието депутатът комунист Сергей Решулски.

С проекта си Путин е “реагирал на общественото търсене”. Президентът демонстрира, че държавата е готова да ориентира елитите към националния интерес, смята Сергей Железняк, зам.-председател на Думата от фракцията на партия “Единна Русия” с мнозинство в парламента.

Президентът може би е искал “да повиши статута” на депутатската идея, за да не бъде “торпилирана, за което винаги се намират желаещи”, предполага политологът Михаил Виноградов.

За властта в Русия ще е трудно да се отърве от “офшорната аристокрация” - след като започне процесът, управляващите вече не биха могли без загуби “да дадат заден ход”. Иначе това ще изглежда като сериозно политическо поражение, коментира за “Росийская газета” аналитикът Алексей Чесноков.

Внасяйки свой проект в Думата, президентът укрепва ролята си на арбитър; доколкото законът определя отношенията с елита, за Путин е от значение да се утвърди като негов автор, заявява пред “Независимая газета” експертът Борис Макаренко.

“Ведомости” обаче не очаква руските чиновници да срещнат сериозни проблеми във връзка с бъдещия закон. Ефективната борба с корупцията зависи не само и не толкова от забрани да се притежават имоти в чужбина, колкото от проверките за произхода на средствата, пише вестникът в редакционен коментар.

“Показателно е, че САЩ, Франция и Испания не забраняват на държавните служители да притежават собственост в чужбина. Затова пък такава забрана има в Нигерия”, добавя “Ведомости”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване