02/15/13 11:34
(http://www.klassa.bg/)

Гигантски метеорит избухна над небето на Русия

 

Гигантски метеорит избухна над небето на Русия и по-специално - над Уралския федерален окръг. Според очевидци на събитието, което е било видимо в Челябинск, Тюмен и Свердловск, прозорците на къщите в района са се счупили, а телефоните са престанали да работят, пише http://ria.ru/incidents/20130215/923046222.html .

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало близо 20 000 души, които са в състояние на повишена тревога. Три самолета или хеликоптера са в готовност да инспектират района.

Ройтерс, позовавайки се на РИА-Новости, пише, че експлозията се е случила на около 10 000 метра височина. По предварителни данни са ранени над 250 души.

Според някои източници метеоритът е бил ударен от ракета на руските противовъздушни сили.

Части от него са паднали в град Сатка, разположен на около 1300 км от Москва. Около 600 кв м от покрива на фабрика е бил напълно унищожен.

Отново според очевидци експлозията от него е била толкова силна, че някои хора са помислили, че мълния и земетресение са ударили Земята едновременно.

Юрий Буренко, оглавяващ местния клон на Министерството на извънредните ситуации в Челябинска област, потвърди пред журналисти, че метеоритният дъжд е предизвикан от парчета от астероид, преминал сутринта край Земята.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване