02/15/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Експерти вещаят арабска пролет за Янукович

в. Независимая газета

Виктор Янукович. Снимка: правда

Украйна се нареди на първо място в Европа по недоверие към държавните властови институции сред народа. Хората говорят с тревога за своето бъдеще, страхувайки се, че стандартът им ще спадне. И гледат с лошо око богаташите, свързани с политици и влияещи върху политиката. Последните допитвания сочат, че страхът и стаената злоба започват да доминират в обществените нагласи.

Тази седмица в Киев бяха публикувани данни от няколко анкети за състоянието на обществото. Мненията на хората за властта обобщи Евген Головаха, зам.-директор на Института по социология към украинската Национална академия на науките (НАН). Доверието сред украинците към държавните органи, политиците и партиите бележи най-ниско равнище в Европа - най-много 1 до 3 на сто, посочи той.

Нещата стоят по-зле само по отделни точки - в някои държави, обхванати от остра криза, примерно в Гърция. Недоверието към властта се превръща в традиция за Украйна, няма връзка с конкретни решения и ситуации, изтъкна Головаха. Хората са свикнали да вярват повече на астролозите, отколкото на политиците.

Отговорите на други въпроси - за отношението към богатите, внасят донякъде яснота. Така например 87 на сто от украинците не вярват хората, наричани олигарси, честно да са натрупали капитали. Четиринайсет на сто твърдят, че богаташите, без оглед на имената, “трябва да лежат в затвора”. За повечето впрочем - 70 на сто, ще е достатъчно, ако държавата накара богатите да плащат дължимите данъци, да инвестират в икономиката и да създават нови работни места. И само два процента подкрепят идеята за представителство на олигарсите във властта.

Гражданите се дразнят най-вече, щом чуят как набъбват година след година капиталите на най-богатите украинци. През 2012 г. милионерите и милиардерите в страната станаха повече, а “стари олигарси” оглавиха за пръв път списъка на най-големите богаташи в ОНД. Пенсиите и заплатите в бюджетния сектор пораснаха междувременно с няколко долара.

Няколко години вече икономисти и политолози предупреждават властта, че растящата дистанция между доходите на най-богатите и на най-бедните става сериозен политически проблем. Миналото лято го спомена и президентът Виктор Янукович на среща със служители от вертикалата на изпълнителната власт: “Трябва да стесним огромната пропаст между богати и бедни. Да подпомогнем бедните. Да осигурим на здравите хора възможност да работят, а на онези, които вече не могат, да гарантираме стабилна социална защита.”

Президентът говори по време на парламентарната предизборна кампания; оттогава обаче нещата се влошиха, коментира Виктор Замятин от украинския център за икономически и политически проучвания “Олександър Разумков”. “Виждаме какво става в икономиката - спад на производството, дефицит на държавния бюджет, пиков период в плащанията по външните дългове и липса на решение по повод новите стабилизационни заеми.

Тече вторият месец от годината, а на някои служители в бюджетния сектор вече им бавят заплатите. Как хората да не се тревожат за бъдещето си? Опита ли се властта да затегне още повече коланите на най-бедните, просто ще ги притисне в ъгъла”, заяви експертът пред “Независимая газета”.

Според анкети на социологическия институт към украинската НАН от края на миналата година, половината хора в страната са твърде недоволни от положението, в което се намират. За несигурност в утрешния ден споменават 72 на сто, за нарастваща тревога - 29 процента, а 33 на сто споделят, че са обзети от объркване и страх. А допитване на центъра “Разумков” потвърждава крайно високото недоверие към властта и показва кому всъщност гласуват доверие украинците. Най-висок рейтинг на доверие има църквата (независимо от вероизповеданието) - 67 на сто, почти същия - медиите, а обществените организации - 40 процента.

В опит да анализира нагласите в обществото киевският институт “Горшенин” организира свой експертен форум. Участниците констатираха, че протестните настроения в Украйна лека-полека се прераждат в стаена злоба: ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване