02/16/13 14:13
(http://www.klassa.bg/)

НАСА: Мощността на взрива на Челябинския метеорит е била над 300 килотона

Мощността на взрива, избухнал при навлизането в атмосферата на метеорита над руската Челябинска област, е била от 300 до 500 килотона, сочи оценката на НАСА.

Това е около 20 пъти повече от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, предаде ИТАР-ТАСС.

Небесното тяло с диаметър 15 м и маса около 7000 тона, е навлязло в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч., смятат в американската космическа агенция, и се е взривило на височина от 19 до 24 км. (Вж. фотогалерия)

Данните донякъде се различават от тези на Руската академия на науките. Според руските специалисти метеоритът е влязъл в атмосфеата с 54 000 км/ч и е избухнал на 30-50 км височина.

Представителят на отдела на НАСА за изследване на метеорни тела Бил Кук заявил за ИТАР-ТАСС, че падналият на територията на Русия обект

 

се е откъснал от разположения между Марс и Юпитер пояс на астероидите.

Той подчертал, че откриването предварително на подобно космическо тяло е изключително трудно - за тази цел земните телескопи трябва да бъдат насочени в нужната посока в точно определено време.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела и ежегодно харчи за наблюдение на обекти в околоземното пространство 20 млн. долара, докато преди няколко години заделените за тази програма средства били едва 4 млн. долара, добавил той.

Междувременно от министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че днес

шестима водолази ще търсят отломки от метеорита в езерото Чабаркул,

където падна метеоритът. Засега министерството не потвърждава, че са намерени каквито и да било отломки.

Тази сутрин ведомствен самолет "Ил-76" излетя от Челябинск с тежко пострадала при падането на метеорита жена, която ще бъде транспортирана за лечение в Москва. Тя е получила счупване на гръбначни прешлени, падайки по стълбите вследствие на взривната вълна.

По последни данни общият брой на пострадалите вчера е 1145 души, като 50 души са настанени в болница.

Що се отнася до материалните щети, само в Челябинска област са пострадали почти 3000 сгради. По предварителна оценка на местната администрация материалните щети ще възлязат на 1 млрд. рубли, макар че министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков оцени щетите до този момент на 400 млн. рубли, позовавайки се на данни на министерството.

 
















По материали на БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване