02/16/13 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Студенти, лекари и журналисти с електронни карти от края на април

5 000 електронни карти за административни услуги ще получат до края на април студенти, общопрактикуващи лекари и журналисти. Картите са напълно безплатни и всеки, който иска да получи такава, може да подава декларация за издаване от началото на май, съобщава БНР. Електронният индификатор представлява уникален код за всеки гражданин и ще съдържа електронно ЕГН. Информацията в картата ще се пази само в институцията, която я издава. За допълнителна сигурност има и ПИН код. Притежателите на такива карти ще могат да използват 50 електронни административни услуги. „Издаване на удостоверение за раждане, удостоверение за наследници, издаване на удостоверение за семейно положение, промяна в актовете за гражданско състояние, възстановяване или промяна на име, издаване на удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот и незавършено строителство, припознаване на дете и т.н.", изброи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов. Картата ще позволи достъп до всички услуги, дори от вкъщи, но институциите, които дистанционно предлагат това в момента са малко.
„Сигурен съм, че ако продължим с този капацитет, разбира се, разчитаме на подкрепа от страна на вицепремиера Дянков да има така желание в бюджетите на всички институции, проектът ще е уникален", заяви от своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски. Изчисленията сочат, че само от ползването на първите 20 услуги в десет регистъра ще бъдат спестявани по 80 милиона лева годишно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване