02/17/13 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов и Никола Груевски договориха съвместно заседание на кабинетите

Министър-председателят Бойко Борисов и македонският му колега Никола Груевски проведоха в събота вечер работна среща в Скопие. По време на разговорите между двамата бяха обсъдени теми, свързани с постигането на бъдещ напредък по отношение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и инициативи от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В информацията се посочва, че Борисов и Груевски са изразили желанието си за задълбочаване на отношенията между България и Македония и са подчертали необходимостта от развитие и активизиране на двустранните връзки във всички области от взаимен интерес.
„В хода на разговорите беше постигнато съгласие, че всички предизвикателства трябва да се преодоляват в духа на европейските ценности. Правителствени ръководители поеха ангажимент за развитие на политическия диалог и активизиране на срещите на високо равнище. Премиерите на двете страни изразиха мнение, че добросъседството трябва да се надгражда, посредством реални действия”, се казва в официалното съобщение за работната вечеря на двамата премиери. Допълва се, че според Борисов и Груевски Балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евроатлантическите структури, като подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.
„Правителствените ръководители на България и Македония изразиха мнение, че провеждането на съвместно заседание на двата кабинета е в интерес и от необходимост и за двете страни. Това ще даде да се поставят основите за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата. Министър-председателите изразиха надежда, че в настоящото тримесечие и в по-дългосрочен план ще се активизира сътрудничеството и ще се засили взаимното доверие, чрез реализацията на конкретни проекти в областта на образованието, културата, икономиката, евроинтеграцията, здравеопазването, инфраструктурата, енергетиката, транспорта и околната среда”, завършва официалната информация.
Работната вечеря между Борисов и Груевски в Скопие не бе обявена предварително. В нея участва и българският външен министър Николай Младенов. Премиерът Борисов съобщи, че се е разбрал с Груевски по телефона за среща без формалности.Според македонското електронно издание "Плюс инфо" единственото, което Борисов е отговорил на въпроса на репортерите, попитали как е минала срещата, е:”Идеално”.
Което видимо не е съвсем така, ако се съди по пределната лаконичност и официозно-пожелателния тон на комюникетата на пресслужбите на двете правителства. Според съобщението на пресслужбата на македонското правителство „двамата премиери са изразили готовност за задълбочаване и подобряване на двустранните отношения”, готови са „да преодолеят всички предизвикателства в духа на европейските ценности” и имат „желание за задълбочаване на политическия диалог и по-чести срещи на високо равнище”.
От голямо значение е да бъдат изпращани положителни послания в обществото, за да се преодолеят стереотипите и да се подобри духът на сътрудничеството, се казва в съобщението на пресслужбата на правителството в Скопие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване