02/17/13 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Десетки хиляди българи протестираха срещу монополите

Десетки хиляди български граждани излязоха в неделя на национален протест срещу монополите. Това е седми ден, в който хората негодуват срещу високите сметки за ток . Народното недоволство „избухна” в 35 града  като на много места то прерасна в гражданско неподчинение. Из цялата страна електроразпределителните дружества бяха освиркани и замеряни с домати, яйца, картофи. Навсякъде протестите бяха съпътствани от засилена полицейска охрана и жандармерия. Протестиращите искат национализация на електроразпределителните дружества, както и отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори. Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии.
В столицата се стигна до масов бой между полиция и демонстранти пред сградата на ЧЕЗ, има и арестувани. Агресивни действия на част от протестиращите в София наложиха намесата на органите на реда, съобщиха от МВР. Част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите. Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по-нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства, съобщават от МВР.
При вчерашния протест в столицата Орлов мост бе блокиран за повече от час. Протестиращите заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат „вън от властта”. Протестиращите поискаха още кметът Йорданка Фандъкова да спре делата на "Топлофикация София" срещу гражданите, до изясняване на ситуацията.
Най-масов отново беше протестът във Варна, където беше блокиран Аспаруховия мост, както и други места в града. В морския град над 10 хиляди души излязоха на протест. Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението по автомагистрала „Хемус” и в двете посоки.
В Дупница беше блокирано движението по главен път Е-79, където се образуваха опашки от коли. В Благоевград протестиращите също блокираха международния път Е-79. Масови протестни шествия имаше и в Пловдив, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Кюстендил.
Фалшива декларация от името на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО в социалните мрежи допълнително създаде напрежение в протестите срещу монополите и високите сметки,. Декларацията се разпространи няколко часа преди протестите и в нея се казва на гражданите "сами сте си виновни". Електроразпределителното дружество ЧЕЗ изпрати съобщение до медиите, в което обяви, че не е автор на декларацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване