02/17/13 20:27
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР обмисля да вземе лиценза на ЧЕЗ

ДКЕВР ще обмисля дали да отмени лиценза на ЧЕЗ заради нарушения при обществените поръчки.  Това стана ясно на извънредна пресконференция на икономически министър Делян Добрев по повод на масовите национални протести през неделния ден.

Ако това стане държавата ще изземе мрежата на компанията и реално ще я управлява. Също така правителството ще инциира промени в закона за обществените поръчки, за да не могат трите енерго дружества да пренасочват печалби към своите компании- майки.

Предстои да стане ясно дали има основания за отнемане на лицензи на всички електроразпределителни дружества. Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки", каза министърът. Стана ясно още, че ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция. Този доклад ще послужи да се оцени дали има нарушения, които да послужат за основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ. Комисията ще реши окончателно в следващите няколко дни, допълни икономическият министър.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес, би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим, съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, каза още той.

По-рано през неделния ден Добрев заяви пред bTV, че днешната ситуация е предизвикана от сключени още преди 10 години договори в енергетиката, които сегашното правителство просто изпълнява. Министърът обаче за първи път днес заговори за постигането на една по- достъпна цена на тока и в тази връзка министерството ще търси всички видове решения. Според него първата стъпка вече е направена – с предстоящата промяна в 5 закона, която ще позволи на службите ежегоден контрол на разходите на всички енергийни дружества по веригата от производителя до крайния клиент.

Министърът се обяви категорично против национализацията на ЕРП-тата, но застана зад искането за разсекретяването на договорите, ако законът го позволява.

„Ако има такава законова възможност, те трябва да бъдат разсекретени. Аз винаги съм бил за максимална прозрачност в енергетиката и съм го доказвал", заяви Добрев.

Той обаче отхвърли възможността електроенергията от АЕЦ да се използва само за вътрешния пазар, но даде знак, че някой скъпи централи, които в момента оскъпяват цената на тока могат да бъдат изкарани от микса.















ДКЕВР


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване