02/17/13 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Обама предлага 8 години срок за легализация на имигрантите

Администрацията на президента Барак Обама е подготвила законопроект, който ще позволи на нелегалните имигранти в САЩ да получат законнен статут в рамките на 8 години, ако научат езика, историята на страната и спазват някои други правила. Черновата на закона е била предадена на "Ю Ес Ей Тудей" от анонимен чиновник в Белия дом, съобщава Интерфакс.
Законът ще позволи на сега намиращите се в страната нелегални имигранти, които се смята, че са 11 милиона, да кандидатстват за  новия тип визи „Lawful Prospective Immigrant” („Бъдещ законен имигрант”. Те ще получат и достъп до осигурителния фонд. Да кандидатстват за законен статут имат право не само влезлите в страната, но и техните съпрузи/съпруги и деца.
Преди да получат новия вид виза, имигрантите ще се проверяват за криминално минало, ще трябва да дадат биометрични данни и да заплатят такса. Визата ще им даде право да живеят и работят в САЩ 4 години, като могат да напускат страната за кратки периоди. След изтичане на срока, той може да бъде продължен за още 4 г.
За новата виза могат да кандидатстват и имигрантите, които очакват депортиране, стига да не са осъждани.
След 8 години всеки  може да подаде документи за Зелена карта. За да я получат, чужденците трябва да знаят английски език, историята на САЩ и да платят данъците си. След това вече те могат да претендират и за гражданство.
Законът предполага и засилване на контрола по границите на САЩ и увеличаване на съдиите, които се занимават с дела по нарушаване на имиграционните правила.
Едновременно с Белия дом, свои варианти на законопроекта за имигрантите разработват и в Конгреса на САЩ, но заради разногласията между демократи и републиканци те не са готови. Ако сенаторите не се споразумеят, Обама ще внесе текста, изработен от неговата администрация.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване