02/17/13 10:59
(http://www.klassa.bg/)

Румънски филм получи най-високото отличие на "Берлинале"

Румънският филм "Позата на детето" (Pozitia copilului) на румънския режисьор Калин Петер Нетцер получи най-високото отличие, "Златна мечка", на 63-ия международен кинофестивал "Берлинале", предадоха световните агенции.

Тържествената церемония се състоя във филмова и концертна зала в Двореца на "Берлинале" на "Потсдамер плац" в центъра на Берлин в присъствието на 1600 гости, уточнява ИТАР-ТАСС.

Главните герои на филма са 34-годишният Барбу и деспотичната му майка Корнелия. Синът може да бъде осъден до 15 години лишаване от свобода, защото е пребил до смърт ученик.

Майката се опитва да го спаси, като търси връзки и изразява съчувствие към родителите на загиналия. Барбу обаче вижда в тези действия фалш и не понася нейната предприемчивост и контрол.

Наградата на журито бе присъдена на босненския режисьор Данис Танович за новия му филм "Епизод от живота на събирача на желязо", описващ живота на семейство босненски роми, които изиграват сами борбата си за лечение, след като бебето им умира в утробата на майката.
Наградата на журито се смята за втората най-престижна награда на кинофестивала след "Златната мечка", отбелязва ДПА.

"Сребърна мечка" за най-добър актьор получи безработният босненски ром Назиф Мужич, който играе сам себе си във филма на Танович.

Чилийката Паулина Гарсия бе удостоена със "Сребърна мечка" за най-добра актриса.

Американецът Дейвид Гордън Грийн получи "Сребърна мечка" за най-добър режисьор за комедията Prince Avalanche.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване