02/17/13 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Улеснете купуването на американски компании от Китай

Тази седмица администрацията на американския президент Барак Обама одобри значима бизнес сделка, в която участва китайска компания: придобиването на световната енергийна компания Nexen Inc. от Китайска национална офшорна петролна корпорация (CNOOC Ltd.).

През последните няколко месеца администрацията одобри китайски изкупувания на американска биотехнологична компания и американски производител на батерии. За онези, които се интересуват от свободна търговия, просперитет и мир, това е добра новина.

За съжаление тези одобрения дойдоха на фона на трудности. Все по-често китайските инвестиции попадат в кръга на опасенията на САЩ за националната сигурност, след като Комисията за чуждестранни инвестиции (КЧИ) в Съединените щати провали няколко придобивания, включително едно в края на миналата година.

Бунтът на КЧИ е в разгара си. Без последователни и очевидни одобрения на китайските инвестиции това може да влоши отношенията между САЩ и Китай, които са от решаващо значение за по-стабилен и проспериращ 21-и век.

Комисията прави преглед на търговските сделки, когато чуждестранни инвеститори - от Канада, Израел, Русия, Великобритания, Венецуела или другаде - получат контрол над американски компании. САЩ имат политика на добър прием на чуждестранните инвеститори, а и изследвания сочат, че отворената инвестиционна среда подпомага икономическия растеж. Само че Комисията за чуждестранни инвестиции има проблем с тази отворена политика.

Обикновено е безболезнено

Съставена от много американски правителствени агенции, под председателството на финансовото министерство, КЧИ помага да се гарантира, че чуждестранните инвестиции не застрашават националната сигурност. В исторически план комисията е откривала проблеми със сигурността само в малък процент от чуждестранните инвестиции.

И решението за такива случай обикновено е било безболезнено: КЧИ е изисквала от чуждестранните купувачи да поемат ангажименти - настоявайки, например, даден чуждестранен купувач да изготви план за сигурност - в 5 до 10 случая годишно. Комисията се е опитвала да отхвърли сделка средно не повече от няколко пъти на година.

Периодично обаче обстоятелствата са я принуждавали да застраши отворения инвестиционен климат или международните търговски отношения. Аз (авторът на статията - бел. пр.) работех в комисията от 2006 до 2010 година и изиграх роля в по-малък бунт. Сегашният бунт обаче, засягащ китайските инвестиции, е особено злъчен и труден за овладяване.

Първият бунт бе в края на 80-те години на миналия век. Японските инвестиции в САЩ и японският бизнес успех в по-широк план предизвикаха завист и страх (през 1989 година изкупуването от Mitsubishi на емблематичния център Рокфелер породи размисли за края на империята от американския елит). Това доведе до първите закони, даващи възможност на комисията да прави оценка на чуждестранните инвестиции и да препоръчва на президента да блокира дадена сделка или да отнема права, ако се налага да защити националната сигурност.

За щастие строгите мерки в този период бяха въздържани. Самият факт, че КЧИ ще оценява инвестициите с оглед на националната сигурност разсея опасенията около японските инвестиции. А икономическото забавяне в Япония, съчетано с възраждането на САЩ в средата на 90-те години, сложи край на възприеманата заплаха.

Вторият бунт започна с терористичните атаки от 11 септември и разбираемите страхове, които възникнаха. През 2006 година комисията одобри придобиване на американска компания за управление на пристанища от DP World Ltd., собственост на дубайското правителство в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Въпреки че ОАЕ е близък съюзник на САЩ, а компанията е определяна като една от най-добрите в управлението на пристанища в света, Конгресът побесня. Обществените настроения се разгорещиха от идеята, че арабска компания може да управлява американските пристанища.

Чуждестранни ангажименти

Под натиска на Конгреса комисията започна да изисква много ангажименти от чуждестранните купувачи - да разработват план за сигурност, да проучват внимателно ключовия персонал, да предоставят данни на комисията и други подобни - като условия за одобряване на придобиванията. Въпреки че КЧИ налагаше тези ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване