02/17/13 16:43
(http://www.hsnovini.com/)

Хасковлии на протест – обстрелват сградата на EVN с яйца

 „Хасково не иска кожодера EVN!” – издигнаха лозунги хасковлии днес

Хасковлии подкрепиха днес националния протест срещу високите сметки за ток. Близо 800 души се събраха на площад „Свобода”, където заедно скандираха „Мафия!”,  „Оставка!” и „Хасково не иска кожодера EVN!”. Те се обявиха против монополите с лозунги и трибагреници в ръце. Протестът се организира в социалната мрежа, към него се присъединиха и случайни минувачи.

„Миналият месец платих сметка 78 лева, а този – 220 лв. Отопляваме се на твърдо гориво. Не може да получаваш 300 лева заплата и да пращаш такива сметки”, жалва се Мария Димитрова.

„Дойдох да подкрепя протеста, защото искам тези три кожодера да си ходят от България. Платих двойна сметка този месец. Отоплявам се на въглища и дърва, които качвам до шестия етаж. Заплатата ми е 300 лева, какво по-напред да купя като парите не стигат само за ток. Нека направят 300 лева заплатата на Бойко Борисов, да видим как ще си изхрани семейството”, каза и Недка Колева.

 

„Мафия!” и „Оставка!” – скандираха протестиращите на площад “Свобода”

„Не е нормално народа на държавата, която е най-бедна, с най-ниски доходи в Европа да плаща европейски сметки за ток. Това не е нормално. В другите държави получават 10 пъти по-високи заплати от нас”, коментира и Цветан Николов. Да излязат повече хора на улицата, които да поискат преразглеждане на ценообразуването на енергията, пожела Диана Ефтимова, която бе дошла на протеста с трите си малки деца.

Час след началото на протеста хасковлии поискаха гласно оставката на  правителството и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Вчера в Свиленград Добрев заяви,че не могат да се разтрогнат договорите с трите ЕРП-та. Щом е възможно едно семейство да се раздели с бракоразводно дело, то тогава е възможно прекратяването на договорите с енергийните дружества. Ако Добрев не вземе исканията ни под внимание ще му покажем червен картон на изборите”, коментира  пред гневните граждани, Йордан Петров, секретар на местен пенсионерски клуб.

Тъй като за митинг и шествие не е издадено официално решение Петров призова гражданите да се съберат на площада отново в четвъртък, след като бъде уведомена

 

Недоволните от сметките за ток хасковлии тръгнаха с шествие до сградата на EVN

общината и местната полиция. Протестът продължи с шествие към сградата на  EVN, която бе завардена от полицаи. Там страстите на митингуващите ескалираха. Някои от тях замерваха с яйца офиса на електроразпределителното дружество. Бързата намеса на полицаите предотврати и безредици.

Мафия! Мафия! Всеки ден ще е така до победата!”, продължиха да скандират протестиращите. Недоволните от високите сметки на ток единодушно решиха да протестират  всеки ден в 17:00 часа пред сградата на  EVN-Хасково докато не бъдат взети мерки от правителството. Митингуващите решиха още да развеят знамена пред Областната управа, където се очакваше да пристигне, час по-късно министър Добрев. Площадът обаче остана празен.  В града няма засилено полицейско присъствие. Няма и арестувани след митинга и шествието днес.

 

Хасково Новини

Случайни минувачи също се присъединиха към протеста

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бързата намеса на полицаите предотврати безредици

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протест ще има всеки ден в 17:00 часа, пред сградата на EVN-Хасково, решиха още хасковлии

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване