02/19/13 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция във вторник в Министерски съвет, в първи коментар на масовите протести през последните дни в страната. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края, категоричен е премиерът Борисов. Ако трябва и в опозиция, каза още той.
„Мандатът изтече. Дали ще управлявам още 3 или 5 месеца, няма значение. Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени. Ако има служебно правителство...няма да се вържа на Костов на играта, който пак доказва, че е вързан с червените“, коментира министър-председателят. За три години съм осигурил финансова стабилност. Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари. Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи, посочи Борисов.
По думите му, построено е повече, отколкото в последните 20 години.
В София има метро, спортна зала, десетки ремонтирани училища, естакади, градинки. Аз си тръгвам с много, много вдигната глава, каза още Бойко Борисов. Министър-председателят обясни, че е освободил вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, защото се е провалил с мерките за стимулиране на икономическия растеж.
„Симеон Дянков направи много за финансовата дисциплина и стабилност. Той нямаше никаква подкрепа в партията. Имаше само моята подкрепа”, заяви Бойко Борисов. „Дянков изигра много добра роля, много важна и неслучайно навсякъде ни хвалят за финансовата ни дисциплина”, допълни той. „Не бе комуникативен с министрите”, заяви още Борисов и призна, че, за да говорят с Дянков, често другите министри се обръщали към него. Премиерът заяви, че е назначил Томислав Дончев за финансов министър, защото е подобрил над 30 пъти усвояването на еврофондовете, доказал е че може да създава финансови екипи и се ползва с много добра репутация в Брюксел. Премиерът коментира още, че вътрешният министър Цветан Цветанов може и да не е началник на предизборния щаб на предстоящите избори. "Това ще го мислим", каза Борисов. В събота той бе категоричен, че Цветанов е безапелационен за шеф на предизборния щаб на управляващата партия, и че той е сърцето и душата на партията.
В началото на изявлението си Бойко Борисов обясни, че в кабинета е получено писмо от инициативен комитет с искания по темата енергетика със седем точки. Вносители на писмото с исканията на хората, които протестират срещу високите сметки за ток, също присъстваха в залата в Министерския съвет. Даниела Пеловска, вносител на писмото, заяви, че митингите имат за цел създаване на свободно гражданско общество в България. Тя призова никой да не си преписва никакви заслуги и никой да не се възползва от волята на България и да оглави протестите. „Ако утре това правителство подаде оставка, всичко ще бъде сринато”, заяви тя и обясни, че протестите не са насочени срещу правителството, а срещу политическата система като цяло. Организатори на протеста обаче се разграничиха от Пеловска, а журналисти извадиха факти от биографията и, които я свързват с Новото време, СДС и ДПС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване