02/19/13 14:36
(http://www.klassa.bg/)

Икономисти: Възможна е финансова нестабилност

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков винаги е искал да държи фискалния резерв на максимално ниско ниво, коментира икономистът Георги Ангелов пред БНР. “Докато и аз, и други колеги сме твърдяли, че е по-добре да има голям фискален резерв, за да може, когато има такива плащания и за земеделски субсидии, и за еврофондове, и за пенсии, и за аванси по проекти, просто да има пари да се плащат навреме”, каза Ангелов. Той подчерта, че „за съжаление” фискалният резерв е на ниско ниво и тъй като е взето решение да се плащат земеделските субсидии, веднага трябва да се намери финансиране, затова правителството няма друг избор освен да намери тези пари с издаване на краткосрочни ценни книжа.
По-добрият вариант е това да се прави постепенно, допълни Ангелов. Според него смяната на финансовия министър може да окаже влияние върху лихвения процент на емисията. А най-големият проблем би бил, ако няма желаещи въобще да участват в търга на ценни книжа и въобще да не могат да бъдат съберани необходивете пари. Тогава би трябвало да се търсят други начини и да се правят следващи аукциони през следващите седмици, но то пък в началото на следващщия месец има други плащания. Затова е много е важен лихвеният процент, подчерта икономистът. На новия министър ще му е по-лесно, защото познава европейската дипломация и няма да се впуска в такива критики, каквито правеше Дянковкъм финансовата политика на еврозоната, каза още Ангелов.
Смяната на финансовия министър буди “несигурност и нестабилност”, смята зам.-председателят на КРИБ  Атанас Гаров. По думите му при сегашната ситуация бизнесът се интересува основно дали ще бъде продължена финансовата политика на стабилност и предсказуемост. Работили сме и с Томислав Дончев - обаче не сме имали наблюдения при новите му отговорности. Не знаем дали ще има завой в политиката, обясни Гаров. От гледна точка на бизнеса тази стъпка поражда нестабилност, такава сериозна промяна преди изборите създава нестабилност, е становището на зам.-шефа на работодателската организация. Запознати сме с някои инвестиционни проекти, които вероятно ще изчакат да видят какво ще се случи, каза още Гаров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване