02/19/13 23:24
(http://e-vestnik.bg/)

Как в суматохата дадоха Пирин за сеч и строителство

Нона Караджова, ГЕРБ и Евдокия Манева, ДСБ, министър и зам.-министър на околната среда и водите, са реалните ликвидатори на Пирин. Снимка: Емакс студио и e-vestnik

В суматохата на уличните вълнения и клатещо се правителство, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде Пирин на фирма „Юлен” да строи писти и съоръжения в планината на 5 пъти по-голяма площ от досегашната.
Висшият експертен екологичен съвет към министерстовото одобри предложението на община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк “Пирин”. Дали е съвпадение или моментът е избран нарочно, за да може решението да мине без много да се забележи на фона на уличните вълнения, не е ясно. Но фактът е – досегашните нарушения на фирма „Юлен” са узаконени, а над Банско ще може да се строи допълнително.
Представител на природозащитните организации по време на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет бе Тома Белев, който коментира, че разглеждането на предложението за промяна на плана за управлението на Пирин без оценка за въздействието върху околната среда нарушава законодателството.

Ето какво казва Тома Белев след решението на съвета:
„Надеждите ми сутринта оправдаха само представителите на Изпълнителната агенция по околна среда и Изпълнителната агенция по горите. Всички останали членове на съвета подкрепиха петорното увеличаване на площите разрешени за застрояване в Национален парк Пирин и узаконяване на незаконно построеното досега.
До момента за всеки ремонт на алея, поставяне на пейка или колова маркировка в парковете се минаваше през процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Всички приети до момомента планове за управление на национални и природни паркове са минавали през тези процедури.
Днешното изменение на плана за Пирин не е минало тези процедури и позволява изсичането на нови 900 хектара гори в парка (до сега тези площи бяха 218 хектара).
Тези нови 900 хектара са между 600 000 и 800 000 вековни смърчове, ели, мури и клекове.
За първи път ще си позволя персонална оценка на участниците - Манева и Караджова зачеркнаха с дебели черти и малкото, което са направили за природата на България. Срам ме е подобно “полягане” на МОСВ пред фирмата заграбила Националния парк Пирин. Тази недостойна ситуация може да се измие само с оставки”, коментира Тома Белев.

Екоорганизацията WWF и “За да остане природа в България” поискаха разваляне на концесията на “Юлен” и отмяна на днешното решение на експертния съвет. В текста на декларацията им се казва:
„Настояваме за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник министър Евдокия Манева.
Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка…
Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк Пирин…
Ще предизвикаме три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство. За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване