02/19/13 21:48
(http://www.klassa.bg/)

Кога приятелството започва да наранява?


„Homo est animal sociale!“, казва Аристотел преди повече от 2000 години. Дори днес тези думи („Човекът е социално животно!”) са напълно достоверни. Истината е, че отчаяно се нуждаем от живо същество, било себеподобен, животно или растение, с което да споделяме емоциите, преживяванията, живота си. Историята познава не един и два случая на психични отклонения, убийства и самоубийства, породени от изолацията на дадено човешко същество.

Най-вероятно това е и причината постоянно да търсим човек до себе си – приятел, роднина, партньор – и ако партньорите в личен план са нещо преходно в XXI век, то приятелите обикновено остават до нас за много по-дълъг период от време, често и за цял живот. Ала приятелството невинаги носи положителни емоции. На всеки се е случвало да другарува с човек, с когото се разбира чудесно и всичко върви добре, но впоследствие това прекрасно приятелство се разпада по една или друга причина. Дали заради необяснимо отчуждаване, непростимо предателство или заради друго, приятелствата понякога се провалят, а това може да направи живота ни нещастен, да заплаши успеха ни в работа или в училище, дори да подкопае романтичните ни отношения.

„Когато приятелството наранява“ на д-р Джан Йейгър предлага ценни съвети, които помагат при разбирането на сложните процеси на приятелството. Йейгър показва как човек може да преобрази не само приятелствата, но и живота си, като разбере защо има негативно приятелство и открие и постави началото на нови, положителни партньорства. Само че да имаш позитивни приятелства не означава непременно да намериш нови приятели, а просто да взаимодействаш по различен начин с тези, които вече имаш. Това може наистина да доведе до пълен обрат в живота на всеки и да подобри в голяма степен ежедневието ни, твърди Йейгър.

Йейгър завършва докторантура по социологически науки в The City University Оf New York, САЩ. Тя е автор на повече от 25 високо оценени и добре познати по света книги, сред които е и „Когато приятелството наранява“. Написала е също над 250 статии в „Parade”, „The New York Times”, „Redbook”, „Associations Now”, „Glamour” и др. Нейните трудове на тема приятелство са преведени на 22 езика, освен това Йейгър е и редовно цитирана в редица утвърдени световни медии, сред които „Тhe Wall Street Journal”, „Self”, „USA Today”, „The Oprah Winfrey Show”, „CBS News”, „BBC Radio” и др.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване