02/19/13 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Научен спор: Да се взривяват, боядисват или отблъскват астероидите

Холивуд отдавна е наясно как се действа, ако се зададе голям астероид, като този, унищожил динозаврите – пуска се Брус Уилис, термоядрено устройство и мощен саундтрак. Но учените имат свое мнение как да се предотврати сблъсък на Земята с астероид и дали за това трябва да се използват водородни бомби в Космоса, пише Том Уипъл в „Таймс“.
Според Хю Люис, който чете лекции по аерокосмическо инженерство в университета в Саутхемтън, взривяването на астероид в Космоса с такава бомба е крайно средство. Резултатът ще е само раздробяване на тялото на повече парчета и то радиоактивни.
Професор Джослин Бел Бернел от Оксфордския университет смята, че е възможно да се използва ракета, носеща контейнер с бяла боя, която отразява слънчевата светлина. Като се промени цвета на повърхността на космическото тяло, може да се промени траекторията на полета му.
Промяна на трасето на полета на астероида може да стане с с голям космически кораб, благодарение на силата на гравитацията. Това смята проф. Ричард Краутър, главен инженер на Британската космическа агенция.
Проблемът е че е нужна предварителна информация за астероида, а при челябинския такава нямаше - той не бе забелязан.
Какво да се прави сега, при сегашните технологии, даже ако се разбере година по-рано, че приближава подобно тяло? Отговорът на Хю Люис е „Да евакуираме хората“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване