02/19/13 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Руското двуличие по отношение на оръжията за Асад оставя Великобритания изолирана в стратегията си за Сирия

Русия бива обвинявана от западни дипломати, че не изпълнява обещанието си да спре доставките на оръжия за сирийския режим. Уверенията, направени преди повече от месец, бяха представени от британски официални лица като знак, че Кремъл се дистанцира от президента Башар Асад и управляващия кръг, пише "Индипендънт".
Потокът на оръжия обаче продължава безпрепятствен, като руснаците подчертават, че забрана от ООН за доставяне на оръжия няма и това е просто изпълняване на задължения по договори. Освен въздушни и военноморски отбранителни системи, Кремъл може да се готви да изпрати самолети „Як 130”, които могат да бъдат натоварени с ракети за извършването на наземни атаки, според европейски и американски официални лица.
Сирийският режим използва бойни самолети за провеждането на операции в гъсто населени райони, което води до десетки цивилни жертви. Руската държавна оръжейна агенция има договор за 550 милиона долара за предоставянето на 36 „Як 130”, които са учебни самолети, но могат също да се използват в бойни мисии. Миналата година руски кораб, превозващ бойни хеликоптери и ракети за въздушна отбрана бяха върнати в Русия, след като британският му застраховател анулира полицата. Летателните апарати впоследствие бяха доставени с друга логистична компания.
Докато режимът на Асад продължава да получава оръжия от Иран и Русия, британският опит да се достави военна помощ за сирийските бунтовници се провали на среща на министрите на външните работи на Европейския съюз в Брюксел.



















Индипендънт
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване