02/20/13 11:56
(http://www.klassa.bg/)

Служебно правителство организира провеждането на изборите в срок от три месеца

Премиерът подава оставка пред парламента. Ако парламентът гласува оставката му, трябва да се освободи правителството. След това на ход идва президентът, който трябва да даде възлагателен мандат за образуване на правителство на най-голямата партия в парламента, която ще излъчи свой представител пред президента. Президентът ще възложи да образува правителство и ако парламентът го гласува, той ще оглави новия кабинет. Това каза пред Агенция „Фокус” Димитър Гочев, бивш конституционен съдия и заместник-председател на Съюза на юристите в България. Ако това не се случи, идва на ход следващата по-големина партия в парламента и процедурата е същата, със същия вазлагателен мандат.
„В случай, че това не стане, президентът назначава служебно правителство, което трябва да организира провеждането на нови избори в срок от три месеца”, обясни Гочев.
Основни характеристики на служебното правителство е неговият временен характер (по условие то не може да просъществува повече от три месеца – до провеждане на избори и излъчване на ново правителство), както и ограничените му функции, сведени до решаване на текущи въпроси и провеждане на избори.
Редът за съставяне на ново правителство по чл. 99 от Конституцията се прилага, както в случаите на съставяне на правителство след провеждане на парламентарни избори, т.е. при новоизбрано Народно събрание, така и когато се прекратят правомощията на Министерския съвет.
















Зорница ПОЛЕГАНОВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване