02/21/13 16:06
(http://www.klassa.bg/)

ДПС иска изборите да са най-късно на 12 май

Ако 28 април ви се вижда близка дата, изборите може да са в първите дни на месец май, като изключваме, разбира се, великият празник Великден. Провеждането на избори след 12 май, няма да бъде в съответствие с българския национален интерес, а той е свързан с предсрочни избори, проведени най-късно на 12 май 2013 г.
Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите преди приетата оставка на правителството.
Когато едно управление изключва гражданите, гражданското общество се проявява единствено под формата на протест, коментира още Местан.
 От ДПС настояват за въвеждане на механизми за пряко участие на гражданите при взимане на решение. Местан каза още, че от ДПС нямат никакви намерения да се възползват от протеста.
Ако в служебния кабинет не видим партийни фигури, ако е съставен от експерти, които имат отдалеченост от всички политически сили, то президентът ще е издържал първия си изпит и ще получи легитимност на президент на всички българи, каза Местан. Вярваме, че Росен Плевнелиев ще издържи този изпит, допълни той.
Цветан Цветанов пък държа 45-минутна реч, в която за пръв път призна, че правителството не е отговорило на очакванията на българите и не е спазило много от предизборните си обещания.
„Само парламентарни избори могат да решат каква е волята на българските избиратели, каза Цветанов. Но ние станахме подвластни на това, което в момента наблюдаваме от тези, които провокираха в голямата си част ексцесии, защото за всички е ясно, че това е добре дирижиран сценарий" каза Цветанов. Той припомни, че през 1989 година е имало голяма обществена подкрепа за реформи и тази обществена подкрепа е излъчила своите лидери, които в рамките на 23 години са представители на демокрацията, която по думите на Цветанов „всички ние се стремяхме да бъде ревизирана".
ГЕРБ няма да влиза в коалиция с никого и ще продължи да се бори срещу монополите, заяви от името на партията председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
Трябва да се отиде спешно на парламентарни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебатите по оставката на правителството.
„Мнозинството дискредитира този парламент. Той започна с най-големия процент доверие и приключва с 6%. Рецептите, които някои предлагат днес, гонят нечий интерес. При избор на Велико народно събрание ще се изберат не 200, а 400 депутати и целта е да се извадят от Конституцията социалните права”, заяви Станишев. „Всички носят вина. Затова е нужна сериозна дълбока политическа реформа”, заяви той.
„При това управление нямаше никакъв диалог, имаше монолог пред телевизора. Само че хладилникът победи телевизора, затова си отиде това правителство. Това правителство докара България до кръв, окървави деня на Левски“, заяви още Станишев.
„Отива си едно правителство на монопола. Това е вашата философия – единовластие в държавата. Няма как вие да се преборите с монополите, защото ЕВН имаше министър на енергетиката”, заяви лидерът на социалистите.
„Близо 80 от приетите закони на този парламент са лобистки и по този начин убивате малкия и среден бизнес. Това правителство обеща увеличаване на доходите, но докара хората до мизерия. Има инфлация 30% в хранителните стоки, 40% увеличаване на цените на тока и замразяване на доходите. Хората не могат да си платят сметките и затова са на улицата”, коментира Станишев. „Когато не идваш в парламента да защитиш своя бюджет, своето правителство, своята позиция, какво очаквате като уважение към институциите. Парламентът се превърна в гумен печат на решения, които се взимат извън него”, заяви той.
„Надявам се президентът да бъде на висотата на своята отговорност, да посочи служебно правителство, което да бъде непартийно, не второ издание на ГЕРБ. Това правителство трябва да има три кратки и ясни задачи, за които да постигнем консенсус”, заяви Станишев. Една от тези задачи са честни и свободни избори, уточни лидерът на БСП. 
„Получихте цялата власт в държавата, съставихте правителство, цялата власт беше във вас. Като ви слуша човек, всичко ви е наред. Защо протестират хората? Не се справихте, не виждате гредата във вашето око, а виждате прашинките в другите“, каза съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров.
 „Видяхте грешките само на другите. Вие не сте готов да поправите нищо, не разбирате, че не се справихте, не разбирате проблемите на полицейското насилие, че не извадихте България от кризата, не разбирате, че се провалихте и не може да прехвърлите провала на друг. Това е лично ваш провал”, добави Димитров. „Не можете да се коригирате, не признавате никакви грешки, не обещавате никаква промяна. Каквото е правил досега Цветанов, това ще прави оттук нататък”, каза Мартин Димитров.
 В света се говори вече за регулирана пазарна икономика. Ние не искаме връщане на комунизма. Това каза от своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров.
Растеж може да има единствено, когато ресурсите се върнат в български ръце, заяви Сидеров. „Нека приемем, че няма да има служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключвало това правителство. Трябва да се извадят приватизационните договори”, заяви лидерът на „Атака”.
„Проблемите са безработицата и ниските доходи. Колко пъти казах от тази трибуна – дайте да увеличим минималната работна заплата? Тогава всички ми се смееха, все едно искам заплатата на онзи чех”, каза Сидеров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване