02/21/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Засилва се интересът към ипотечните кредити

През януари 2013 г. средният размер на изтеглените в страната ипотечни кредити е 30 167 евро, т.е. приблизително колкото през последните месеци на миналата година, сочат данните на „Кредит център“. Средният размер на ипотечните кредити в столицата е висок на фона на общия за страната – над 39 000 евро. Сравнително нисък е той в Пловдив – 21 283 евро. Най-предпочитани през януари са ипотеките в български пари в Бургас – 58% от всички изтеглени средства.
Първият месец на новата година беше по-активен за пазара на ипотечно кредитиране, в сравнение с миналата. Макар средният размер на изтеглените кредити да е малко по-малък, броят на запитванията е с около 6% повече на годишна база, сочи анализ на Кредит Център. Което пък е предпоставка за скорошно увеличение на броя на жилищните заеми спрямо 2012 г.
„Донякъде от инерцията от месец декември, донякъде от активността на хората, взели решение да се сдобият с нов дом през тази година и започнали да търсят такъв от първия месец на годината, през януари имахме повече клиенти в сравнение със същия период през 2012 г.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит център“. По думите му обаче доколко клиентите ще сключат реални сделки през тази година зависи най-вече от възможността да открият на пазара на недвижими имоти точно този, който ще отговори на изискванията им.
Част от банките удължиха промоционалните си оферти за ипотечни кредити поне до края на февруари. Очакванията са през март и април да видим на пазара и нови интересни продукти както в областта на ипотечните, така и при потребителските заеми. А това ще затвърди тенденцията на бавно подобряване на условията за кредитиране на домакинствата в България.
Тенденцията започнала през миналата година – ипотечните заеми в лева да надвишават тези в европейска валута продължи и в началото на тази. Левовите ипотеки вече са 53% от всички, отпуснати през януари, сочат данните на “Кредит център”. Срокът на погасяване на заемите през януари се удължава спрямо последните месеци на 2012 г., като най-популярният период на погасяване е този между 16 и 20 години (близо 35% от ипотеките). За период между 21 и 25 години пък са решили да погасят дълга си 27.5% от хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване