02/21/13 20:39
(http://www.klassa.bg/)

Наместникът до владиците: Нарушихме устава на църквата

В писмо до синодалните архиереи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод, изразява загриженост от проведения миналата седмица избор, при който бяха излъчени тримата кандидати за патриаршеския престол. В писмото си митрополит Кирил заявява, че самото решение не е в съгласие с устава на Българската православна църква.

Като член на Светия синод, не само като наместник-председател, но и като обикновен даже християнин не мога да не обърна внимание на пропуски, които са направени при избора, каза митрополит Кирил пред БНР. Той критикува редица от действията на Синода: Взема се решение от Светия синод колко гласове са нужни, за да бъде избран някой от кандидатите - след това изведнъж се променя. Освен това владиката обърна внимание, че не е подписан самият протокол на това заседание, където се решава за колко да се гласува.

Запитан дали се предвижда извънредно заседание на Светия синод, митрополит Кирил отговори: Ами ако се съгласят, аз съм отправил и писмо и до самите тях. Има още много въпроси, които не са решени. Процедурата и подходът, как ще се действа по-нататък и при самия избор. Има много още неясноти, не е подготвено всичко.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване