02/21/13 15:14
(http://e-vestnik.bg/)

Оставката на папата - заради доклад за секс и корупция

Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI. Снимка: официален сайт

Папа Бенедикт Шестнайсети е решил да се оттегли, след като вътрешно разследване разкрило измеренията на секс скандалите и корупцията във Ватикана, пише италианският в. “Република”, цитиран от ДПА.

Трима кардинали, в това число бившият шеф на ватиканските тайни служби, били помолени да проверят твърденията за финансови неуредици, връзкарство и корупция, които излязоха наяве, след като поверителни папски документи бяха изнесени от иконома на папа Бенедикт - Паоло Габриеле.

На 17 декември миналата година тримата кардинали предали на папата две кожени червени папки с почти 300 страници. В тях били представени нарушения и злоупотреби във Ватикана. След като се запознал с документите в папките, папата решил да слезе от Светия престол. Той обмислял от известно време да се оттегли, но документите били решаващият фактор.

Те били свързани с нарушаване на шестата и на седмата божи заповеди, които гласят “Не прелюбодействай” и “Не кради”, казал пред “Република” добре запознат източник. Смята се, че тримата кардинали, извършили разследването, са открили тайна мрежа от хомосексуалисти във Ватикана. Нейните членове организирали секс срещи на няколко места в Рим и Ватикана.

Заради сексуалната си ориентация членовете на тази мрежа били уязвими на шантаж. Сред тях се споменавало името на Марко Симеон, мениджър в държавната телевизия РАИ, чието име беше споменавано в миналото във връзка с едно от ключовите разкрития от изнесените от Паоло Габриеле документи - за заговор за отстраняване на архиепископ Карол Мария Виган от председателския пост на Папската комисия по делата на държавата-град Ватикана след опитите му да въведе повече финансова прозрачност в делата на Светия престол.

Марко Симеон е смятан за приближен на втория човек във Ватикана - държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

В поверителния доклад също се говори за подозрителни сделки в Института за религиозни дела (Ватиканската банка), където неотдавна беше назначен нов президент, след като постът стоя девет месеца вакантен.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване