02/21/13 16:53
(http://www.klassa.bg/)

Световните агенции за приетата оставка на кабинета

Българският парламент прие оставката на министър-председателя Бойко Борисов и неговото правителство, който падна от власт след масови протести в цялата страна срещу бедността и високите цени на тока. С тези или подобни уводни думи започват кореспонденциите от София на водещите световни информационни агенции АФП, ИТАР-ТАСС, РИА "Новости" и телевизия "Ал Джазира" за оставката на българския премиер.

Световните медии отбелязват, че страната ще бъде управлявана от служебно правителство до предсрочните парламентарни избори в края на април, за които все още няма конкретно определена дата.

Подалият оставка премиер Бойко Борисов, който беше похвален от инвеститорите, че е намалил бюджетния дефицит на България,

сега се бори, за да си върне подкрепата на избирателите,

обезпокоени от постоянната бедност и от корупцията, пише Ройтерс в кореспонденция от София.

Оттеглянето на кабинета внесе спокойствие след хаотична седмица на протести срещу правителството и срещу чуждите компании, притежаващи лиценз за работа на българския енергиен пазар, допълва агенцията и припомня, че над една от тези компании вече е надвиснала заплахата на властите да бъде лишена от лиценз.

Сега се очаква изборите, първоначално предвидени за юли, да бъдат изтеглени през април. Консервативната партия ГЕРБ на Борисов, както и социалистическата опозиция, изключиха възможността да участват в правителство, което да се грижи за текущите дела до датата на вота, добавя Ройтерс.

ДПА акцентира върху

огромното мнозинство, с което е приета оставката -

209 депутати "за", само 5 "против" и само 1 "въздържал се".

Руската ИТАР-ТАСС се спира върху причините за оставката на кабинета, в частност високите цени на електроенергията, които през декември и януари нараснаха в отделни случаи от 100 до 500 лв. при средна заплата в по-големите градове от 700 до 1000 лв.

Агенцията пише и за дебатите в парламента, предшествали приемането на оставката на правителството и цитира изказванията на Сергей Станишев, Волен Сидеров, както и обвиненията на досегашния вицепремиер Цветан Цветанов към правителството на бившия премиер Иван Костов, че е създал електроразпределителните монополи в страната.

АП и АФП отбелязват, че сред 10 дни на протести приетата оставка на кабинета проправя пътя към предсрочни парламентарни избори.

Електронното издание "Ню Юръп" съобщава, че президентът Росен Плевнелиев е започнал консултации за съставяне на служебно правителство.

Според източници на изданието, той много би желал да назначи за служебен премиер Симеон Дянков -

основната фигура, която доведе българските граждани и България до ръба на социалната революция заради политиката на строги фискални икономии. "Ню Юръп" посочва още две имена, които могат да заемат този пост. Това са еврокомисарят Кристалина Георгиева и професорът по икономика Илиян Михов.

Събитията и оставката на Борисов привличат вниманието и на англоезичната иранска телевизия Прес ТВ. Окаяната обстановка в България се дължи на прекомерните държавни харчове през последните десетилетия. Тези разходи противоречаха на добрата икономика и разрушиха финансовата система на страната до точка, от която няма връщане назад, коментира експерт пред иранската Прес ТВ.











БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване