02/23/13 23:04
(http://www.klassa.bg/)

Защо хирургът Джино Страда ще присъства на „Оскар”-ите

Не ги разбирам тия работи.... С тия думи хирургът Джино Страда изразява отношението си към церемонията на „Оскар”-ите. Той ще присъства на галата в Лос Анжелис, защото има специална покана. „Ще отида от уважение. И защото се надявам да получа някаква подкрепа за моята работа", казва той. Хирургът отива заради документалния филм, който разказва за осем деца с тежки кардиологични проблеми, които пътуват от Руанда за Судан, където се намира болницата, в която работи лекарят. Предпочита да си остане в болницата, защото там винаги има нужда от него, вместо да гостува на  Холивуд.
Хирургът е бил дежурен, когато осемте деца пристигат в болницата. Най-малкото е на три години. За тях медицинският център Salam, открит през 2007-ма от Джино Страда, е единственото възможно спасение за децата от Руанда.. Защото само там те могат да бъдат оперирани безплатно. Цената на операцията е 2000 евро. Пари, които не са много за западноевропееца, но са непосилни за африканските семейства. С децата в болницата пристига и екипът на филма "Open heart", който е номиниран за "Оскар" за най-добър документален филм. . Операторите работят в самата операционна. Записани са автентични реплики на хирурга по времето на интервенциите. „Оперираме по 35 пациенти дневно. Някои могат да чакат, други – не. Децата бяха в много тежко състояние, те не можеха да чакат”, казва Страда.
Децата вече са здрави. Преди десетина дни хирургът се срещна отново с тях.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване