02/23/13 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Иран планира да построи 16 нови атомни електроцентрали

От Иран съобщиха, че са открили значителни нови находища на суров уран, които да захранят ядрената програма на страната. Властите също така са определили площадки за още 16 атомни централи, пише израелският в. „Аарец”.
Урановите залежи са били открити в крайбрежни райони на юг.
От Организацията за атомна енергия на Иран поясниха, че новите резерви „ще увеличат урановите запаси на страната от 1527 тона до 4400 тона. Развиването на допълнителни находища ще помогне да бъдат задоволени нуждите на страната.
Изявлението на ислямската република дойде броени дни преди започването на преговорите със западните сили във връзка със спорната ядрена програма.
Дипломати коментират, че Съединените щати и техните съюзници (т.нар група 5+1) са решили на преговорите в Казахстан във вторник да предложат на Иран известно облекчение на своите санкции, ако ислямската република се съгласи да ограничи производството си на обогатен уран.
Западът казва, че действията на Техеран демонстрират неговите намерения да разработи ядрено оръжие- твърдение, което Иран отрича.















„Аарец”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване