02/23/13 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Среща с президента и анулиране на "монополните" договори поискаха от Граждански форум

Представителите на протестиращите в столицата формулираха искания, за чието изпълнение настояват - среща с президента Росен Плевнелиев и организиране на национална кръгла маса. Срещата трябва да се проведе при ясно формулирани цели и в нея да не участват представители на политически партии, а само на гражданските комитети.

Сред исканията на Гражданския форум на националните протести са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки за електроенергия, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50% гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София, съобщи, че предвиденият за неделя протест ще тръгне в два лъча. Единият ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента.

Ганчев уточни, че тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх.

На въпрос за белия бус, който пуска патриотични песни, координаторът отговори, че този бус винаги е с тях и никога не е създавал проблеми.

Междувременно организатори на протестите от 25 града на страната се събраха по-рано на кръгли маси в София и Сливен с идеята да постигнат консенсус относно исканията си.

От Гражданския форум на националните протести признаха, че по никакъв начин не се разграничават от онези протестиращи, които днес разговарят в Сливен, а напротив - постоянно са поддържали връзка с тях за това в каква посока вървят дебатите. Те обаче категорично се разграничиха от исканията на Андрей Слабаков и групата граждани, които днес се срещнаха в хотел "Континентал" и поискаха свикване на Велико Народно събрание.


















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване