02/23/13 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Чувашия иска да е Волжка България

Връщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката, ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут
Обществени дейци и историци от Чувашия призоваха ръководството на руската република да я преименува на Волжка България.

Такова е според тях същинското й историческо име, а древните чуваши са потомци на волжките българи, заяви за РИА Новости Генадией Тафаев, директор на междурегионалния исторически и културен фонд "Волжка България".

Връщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката, ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут, ще привлече нови инвеститори и ще насърчи обединяването на чувашкия народ, смятат авторите на предложението.

Чувашката интелигенция лансира подобна инициатива през 20-те години на XX век.

През 30-те обаче повечето инициатори на проекта бяха репресирани, което наложи временно отлагане на процедурите, се напомня в обръщението.
Документът вероятно ще бъде разгледан от ресорната комисия в парламента на Чувашката република, посочи неговият прессекретар Олга Панова
Република Чувашия е част от Руската федерация и е разположена в източната част на Руската равнина, в по-голямата си част на десния бряг на река Волга. Столица на републиката е град Чебоксари.

В Руската федерация живеят около 1,7 млн. чуваши (според преброяването през 2002 г.); около 890 хиляди от тях живеят в Чувашия и съставляват 67% от населението на републиката.

Чувашкият език е единственият жив представител на огурските тюркски езици, към които е принадлежал и прабългарският. Основното вероизповедание в републиката е православното християнство с елементи от езически вярвания. Малка част от чувашите са мюсюлмани.

















РИА Новости


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване