02/24/13 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Турция ще търси петрол с кораб за 130 млн. долара

Турция пусна в експлоатация корабът за сеизмично разузнаване Barbaros Hayreddin Pasa, който беше купен от Норвегия за 130 млн. долара, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. На церемонията присъства премиерът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара ще използва корабът за търсене на залежи от петрол и природен газ на морското дъно. Barbaros Hayreddin Pasa е в състояние да извършва дву- и триизмерни изследвания. Турция възнамеряваше сама да построи подобен съд, но поради забавяне в сроковете на изпълнението реши да закупи необходимия кораб.

По думите на Ердоган корабът е оборудван по последната дума на техниката. Турция в скоро време щяла да се сдобие с още един подобен съд.

На 17 февруари на вода беше спуснат първият научно-изследователски кораб турско производство TUBITAK Marmara, който също ще извършва океанографски и сеизмични изследвания, както и проучвания за наличие на петрол.

След като Република Кипър започна сондажи в шелфа край бреговете на острова, Турция заедно с непризнатата от света Севернокипърска турска република започна търсене на нефт и газ северно от Кипър. МВнР на Гърция се обърна към ООН с нота, в която обвини Турция в нарушаване суверенните права на Атина над континенталния шелф.
 














БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване