02/25/13 23:50
(http://e-vestnik.bg/)

15 точки искания от протестите – програма за излизане на България от ЕС

Не е поставен най-важният въпрос - сгрешените сметки за ток

Протестите срещу сметките за ток в София
Момент от протеста срещу сметките за ток в София. Снимка: Мъртва точка

Никакви комунисти, руснаци или прочее марсианци не са изкарали хората по площадите. Никакви конспирации не са свалили Бойко Борисов, както той самият вчера се опита да убеди обществото.

Неговият явен провал изкара хората на улицата. Можеш да се хвалиш 3 и половина години с финансова стабилност и да оставиш хората без пари, но накрая става това, което стана.

Какво обаче следва?
На протестите в София и страната се очертаха 15 точки искания, формулирани в списъци, под които се подписаха неопределен брой хора.
В искането се казва, че тъй като президентът Росен Плевнелиев остава единственият легитимен представител на държавата, от него протестът ще поиска удължаване работата на парламента. “Не искаме предсрочни избори. Не искаме служебен кабинет. Искаме програмно правителство с програма от изредените 15 точки”.
Какво гласят те и какво означават?

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток – клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките.
Б. р. – Това е в правомощията на съдебната власт, не може правителство, парламент или президент да й нареди да спре дела. Освен това делата са от различен характер. В София например около 25% от абонатите на Топлофикация не си плащат сметките и тя има да взима 180 млн. лева от неплатени сметки. Значи ли да спре съдебното преследване срещу длъжниците и наивниците да плащат, а онези, които не искат да плащат, да бъдат опростени? Повечето дела са на длъжници за парното, не за тока. Токът просто го спират за втора неплатена сметка и без дела. За вода почти няма съдебни дела. Проблемът не е в делата срещу длъжници. Проблемът с тока например не е във високата му цена, а в неточното измерване и грешните сметки – например 3 пъти по-високи спрямо предишния месец. По този въпрос няма искания, няма и проверки на ДКЕВР и Комисията за защита на потребителя.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ “Козлодуй” да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.
Б. р. – Това искане означава да се изключат няколко ТЕЦ-а (“Бобов дол”, Марица-3) от производителите на ток, от които НЕК купува електроенергия за вътрешния пазар. Изключването им ще доведе до фалит и няколко хиляди безработни. Това е едната страна от искането.
С износа на ток от АЕЦ “Козлодуй” на пазарни цени се реализират приходи, с които централата успява да си покрие загубите от продажбите на занижени цени на вътрешния пазар. Но ако сега 100% от производството на АЕЦ отиде за потребителите, най-вероятно той ще работи на загуба или цените на тока от централата трябва да се вдигнат. Няма безплатен обяд. Искането да се ограничи делът на скъпата електроенергия е погрешно – и сега например делът на Възобновяемите енергийни иизточници (слънце, вятър и др.) е ограничен до 16% до 2020 г. По-малко от това ще означава изключване на европейските изисквания за енергиен микс и развитие на зелената енергия (която в Европа постоянно поевтинява, а тук политиката ще я задържи скъпа). И означава да спрем развитието на разнообразни източници на ток и да се ограничим до АЕЦ, която е изцяло зависима от Русия.

3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви.
Б. р. – Няма европейски норми и директиви, на които да съответства национализирането на ЕРП. Напротив, европейските норми и директиви са да има по-голяма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване