02/25/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Костов предлага програмно правителство

Иван Костов има план за излизане от кризата. Той го представи пред журналисти в парламента заедно с Надежда Нейнски. Планът предвижда действия в следващите десет дни - президентът да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без политически лица след широки консултации.  Според плана на лидера на ДСБ в следващите 30 дни програмното правителство трябва да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза и да проведе предсрочни парламентарни избори. Освен това, Костов настоява президентът да поиска от парламента антимонополно законодателство. Народното събрание трябва да премахне мандатите и да смени състава на регулаторните органи, както и да гарантира граждански контрол върху тях. Планът „Костов" предвижда още промени в Закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за цените и да изключи признаването на кражбите като разход. Искат се и промени в Закона за защита на конкуренцията с цел силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение. Лидерът на ДСБ предлага и приемане на мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, включително дюните и националните паркове. Народното събрание да приеме решение относно националния референдум за 27-ми януари предвижда още планът, предлаган от Иван Костов. Според лидера на ДСБ президентът първо е трябвало да свика Консултативния съвет по национална сигурност и след това да връща мандат на който и да е. Иван Костов заяви по повод предложения от него план за излизане от кризата: „Ние сме хората, които са вадили България от криза, след като други са я вкарвали". Той е категоричен, че предлаганото програмно правителство е уместно предложение. „И правителството на Димитър Попов беше такова, и на Любен Беров беше такова", аргументира се Костов.
„Политическата сила може да предостави мандата си на президента, той да направи консултации, да избере неполитически фигури, които имат авторитет сред гражданските структури", смята Нейнски. „На ход е президентът и ако претупа всичко набързо, това означава, че той не иска да има антимонополни мерки", отбеляза Иван Костов. По думите му държавният глава е разбрал казаното от ДСБ миналата седмица, а именно, че в страната има политическа и социална криза, едва след като е бил освиркан от протестиращите.
„Днес той направи втора грешка - без да прави консултации, без да чуе реално ситуацията в страната, изгори един от мандатите, без да упражни натиск върху ГЕРБ", добави лидерът на ДСБ. Надежда Нейнски е сигурна, че който опита да употреби мандата, ще плати много висока цена. Помолен да коментира казаното от Борисов за кабинет с участие на БСП и ДПС, в който да има и 20 депутати от ГЕРБ,  Костов категорично заяви: „Тази кръчмарска история не е достойна за коментар. Наистина това е кръчмарско".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване