02/26/13 17:23
(http://www.klassa.bg/)

БУЛСАР награди посмъртно трима турски спасители

Във вторник в Истанбул бе бъде връчена Международната награда „За гражданска доблест, себеотрицание и саможертва” на „Генералния директорат за крайбрежна безопасност” към Министерския съвет на република Турция. Наградата е учредена от „Българската национална асоциация за морско спасяване” - БУЛСАР и се присъжда на спасителни морски структури на страните от черноморския регион за проявена гражданска доблест, себеотрицание и саможертва при осъществяване на спасителни операции в отговорния район на съответната държава.

Тази година наградата е присъдена на „Генералния директорат за крайбрежна безопасност” и посмъртно на капитана и двама членове на екипажа на спасителният катер „ KEGN-7”.

Наградата – статуетка на богинята на победата -„Нике” и грамота се връчват за осъществена успешна спасителна операция, проявен героизъм и саможертва от екипажа на спасителения катер по време на операцията за спасяване на бедстващия „Волгобалт 199”.

Корабът „Волгобалт 199” на 04 декември 2012 година попада в жестока буря в Черно море, край Босфора. Екипажът на бедстващия кораб е бил съставен от украински и руски моряци, като оцелелите моряци са били успешно евакуирани от борда на бедстващия кораб.

Наградата се връчва по време на провежданата среща на Парламентарна асамблея на черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС) от представителя на България за асамблеята депутата Димитър Атанасов (по пълномощия от БУЛСАР.

БУЛСАР е единствената доброволческа структура за морско спасяване, която в продължение на повече от 16 години, без държавна подкрепа осъществява спасителни хуманитарни операции по българското крайбрежие, а през миналата година техни изявени членове участваха активно в спасителни операции в световния океан, край бреговете на Папуа-Нова Гвинея ( капитан Владимир Гаргов-ръководил операция и допринесъл за спасяването на ….), Соломоновите острови (капитан Стефан Гинев - спасил целия екипаж и пътници на потънал ферибот), в Средиземно море (механика Петър Петров - Коста Конкордия). Впечатляваща е спасителната операция край Созопол, където за една нощ екип на БУЛСАР воден от ръководителя си Михаил Заимов спаси 18 души при 4 бедстващи плавателни съда.

По данни на БУЛСАР, за тези им прояви горепосочените спасители членове на организацията са били предложени за правителствени награди.
БУЛСАР е пълноправен член на Международната морска спасителна федерация (IMRF).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване