02/27/13 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Райчинов: Шефът на НЗОК е българоубиец

 Шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обяви шефа на здравната каса Пламен Цеков за българоубиец. „Наложените регулативни методики от НЗОК доведоха до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани“ мотивира се Райчинов. И припомни, че заради лимитите много лечебни заведения в страната ще бъдат принудени да отказват прием на пациенти. По думите на Райчинов това, което се случва в държавата в момента по отношение на здравеопазването, е ужасяващо. „Цеков, ако някой ден излезе цялата истина, ще е вторият в българската история, който ще заслужи титлата българоубиец. Когато си откраднал два милиарда от хората, не може да не ти се търси отговорност", заяви Райчинов.. Той беше категоричен, че липсата на подписани договори между болниците и Здравната каса означава да се прекъсне системата на здравеопазването. „В момента, в който бъде разпуснат парламентът, няма сила, която да въздейства на този човек, той ще стане напълно безконтролен. За мен това е инат и не мога да разбера кой ти дава право да проявяваш инат като си на такъв отговорен пост", допълни Райчинов.

Най-голямата заплаха от действията на директора на НЗОК според шефа на БЛС е за пациентите. „Лекарите ще трябва да сложат на кабинета си една табела - „Касата не ми дава пари да работя, оправяйте се", това ли принуждава д-р Цеков?", попита председателят на БЛС. Въпреки това той призова колегите си да не прекъсват работата си и да не отказват лечение на пациентите. Райчинов призова Цеков да отмени методиките до утре, за когато е насрочен общонационалния лекарски протест. От БЛС съобщиха, че бюджетите на редица болници са намалени драстично - например в Ямбол с 24%, във Варна с между 25-30%, в Перник с над 20%. БЛС обяви, че тази година за болниците са разпределени близо 100 милиона лева по-малко. „Най-вероятно министър Дянков му е казал да спести тази сума", предположиха от БЛС, пояснявайки, че новите методики за финансиране на болниците не са изработени в НЗОК, а в Министерство на финансите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване