02/28/13 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Вижте невидимото

Очите ви по правило са неспособни да видят всичко, което е пред тях. Като например пулса на събеседника ви или незабележимите движения на ирисите му. Технологията обаче няма да се спре в усилията си да ни даде свръхчовешки възможности, така че невидимото вече е видимо.

Група учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали процес, наречен Ойлерово Видео Увеличение. Най-общо казано, въпросният процес прави незабележимите с просто око движения видими. С тази технология можете да видите ясно изчервяването на човешкото лице при всеки удар на сърцето му. Или пък пулса на бебе. Движенията на привидно непоклатим кулокран. Ойлеровото Видео Увеличение разкрива пред нас цял един, невидим до скоро, свят.

Всичко това е възможно благодарение на сложен процес, който буквално разбива всеки кадър от картината на пиксели и усилва изкуствено незабележимата промяна в цвета им.

Ако се чудите какво приложение би могло да има в реалния живот нещо такова, създателите му са готови с множество отговори. Представете си притеснен родител, който иска да се убеди, че бебето му диша без да го докосва, за да не го събуди. Или пък техник, който може да прегледа някоя машина за незабележими движения в разхлабените й болтове, които биха могли да доведат до сериозна повреда. Възможностите са неограничени.

Можете да видите Ойлеровото Видео Увеличение с очите си тук.












iNews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване