02/28/13 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Кога ядат конско французите

Асошиейтед прес

Във Франция храненето се смята за изкуство. Чревоугодници от цял свят се събират в световния център на кулинарията, за да открият истинското значение на изтънчените гозби - споделени с приятели ястия, приготвени с обич, които пленяват въображението и вкусовите рецептори и улавят истинския дух на страната.

Но нека видим каква е реалността.

Разразилият се из цяла Европа скандал с конското месо, продавано като говеждо, извади на показ сложна мрежа от компании и страни, които участват в търговията с месото, използвано в полуготовите храни. И се оказва, че дори французите прибягват след края на работния ден до микровълновата печка, за да затоплят замразени ястия, приготвени в далечни фабрики.

До 41 процента от разходите за храна на французите отиват за полуфабрикати и замразени продукти, твърди Френската национална статистическа агенция в доклад от 2008 г.

“Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си”, е написал преди 165 години в трактат за храненето гастрономът Жан Антелм Брия-Саварен. В днешно време французите живеят в противоречие: насладата от добрата храна е част от тяхната същност, но натовареното всекидневие все повече им налага какво да ядат.

Франция отдавна определи стандартите и днес продължава да ги поддържа със силно желаните звезди “Мишлен” за топ главни готвачи и годишни “седмици за дегустация”, през които децата да се научат на изтънчен вкус. През 2010 г. френската кухня бе обявена за “нематериално културно наследство на човечеството” от културната агенция на ООН ЮНЕСКО.

Дълбоките джобове все още могат да осигурят качествени ястия в ресторанти дори без звезди, но у дома или на работа положението е друго. Двучасовите обедни почивки са вече в историята. Традиционните пекарни станаха заведения за сандвичи, а супермаркетите снабдяват с полуфабрикатни гозби.

“Французите купуват полуготови храни, защото жените работят. Нямаме време да готвим. Това наистина е промяна в начина на живот”, която започна през 70-те години на миналия век, каза Паскал Ебел, директор на отдела за потребителски въпроси към изследователския център CREDOC.

Според Ебел Франция е с най-голям дял в Европа на домакинства с работещи родители и тези пазари се развиват. “Когато имаш юноша вкъщи, трябва да му оставиш нещо за хранене, затова оставяш готово ястие”, каза тя.

И наистина според експерти френската младеж е двигателят на тази тенденция - подрастващите все по-рядко се хранят вкъщи, наблягат на лекото хапване и разчитат повече на бързото хранене. И все пак френското похапване между основните хранения е над два пъти по-малко разпространено в сравнение със САЩ, според доклад на Селин Лене, която следи тенденциите за френското министерство на земеделието.

Супермаркетите - където се правят до 70 процента от разходите за храна - предлагат и традиционни открити пазари, поради което специализираните хранителни магазинчета са на изчезване.

“Щом имате големи супермарктети, вече имате напълно различна, нова връзка между храненето и храната”, казва водещият социолог по проблемите на храната Клод Фишле.

“Има известно подозрение към продуктите, преработени от индустрията. Но в същото време ядем все повече и повече такива храни”, каза той. “Те са навсякъде. Купуваме ги непрекъснато. Използваме времето, отредено за кухнята, за други неща.”

Конското месо, заблуждаващо етикетирано като говеждо, се оказа в готовите храни из Европа, а френската компания “Спангеро” попадна в центъра на скандала. Компанията отрича да е поставяла умишлено неверни етикети на месото, купено от холандски търговец и преопаковано в Люксембург. Румънска компания твърди, че е първоизточникът на конското месо, но тя го е изписвала на етикетите.

Скандалът с конското ...

Публикувана на 02/28/13 22:38 http://e-vestnik.bg/16992/koga-yadat-konsko-frantsuzite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване