02/28/13 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Обама не се отказва от намаляването на ядрените арсенали

Опит с ядрено оръжие. Снимка: Правда.ру

Президентът Барак Обама бе помолен да не се залавя с разоръжаване, но Белият дом не загърбва плановете за намаляване на ядрените арсенали, пише руският в. “Комерсант”.

Група влиятелни политици в САЩ изпратиха до президента обръщение с молба да се откаже от планираното ново съкращаване на ядрените арсенали. Авторите предупредиха, че това ще застраши политиката на ядрено възпиране, като осигури на Иран и Северна Корея възможността да осъществят ядрените си програми, посочва “Комерсант”. Сред тях са бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси, бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън и висши военни от близкото минало.

Обръщението потвърждава, че Белият дом наистина разработва планове за съкращаване на ядрените арсенали, твърди всекидневникът. Според него документът се базира на секретен доклад, изготвен от Държавния департамент, Пентагона, Съвета за национална сигурност, Обединения комитет на началник-щабовете, разузнаванията и стратегическото военно командване на САЩ. Експерти заявяват, че броят на ядрените заряди, с които разполагат САЩ, “значително надхвърля необходимия за осигуряване на ядреното възпиране”.

На 2 февруари вицепрезидентът Джо Байдън информира руския външен министър Сергей Лавров на среща в Мюнхен, че САЩ са готови да обсъдят нови съкращения на ядрените арсенали, напомня всекидневникът. По негови данни въпросът е бил сред ключовите теми, дискутирани по-рано този месец в Москва от заместник-държавния секретар на САЩ Роуз Готемълър. Той бил включен и в програмата на вчерашната среща между Лавров и държавния секретар Джон Кери в Берлин.

Според Вашингтон тази нова инициатива ще позволи на Русия и на САЩ да запазят силовия баланс и същевременно значително да намалят разходите от военните бюджети. За САЩ това е особено актуално с оглед готвеното намаляване на държавните разходи с 1,2 трилиона долара.

Групата влиятелни политици обаче настоява президентът Обама да се откаже от тази “прибързана стъпка”. Според тях “засилващото се сътрудничество между Пхенян и Техеран” може да предизвика “катастрофални промени в света”. Единствен възпиращ фактор за атомните програми на Иран и на КНДР остава “американската ядрена триада, гарантираща стратегическа стабилност”, заявяват авторите на обръщението.

Белият дом не коментира документа засега. По данни на “Комерсант” правителството на САЩ смята да продължи преговорите с Москва за намаляване на запасите от ядрени оръжия.

Започналите вчера в Казахстан преговори за ядрената програма на Иран са обречени на провал. Дори най-оптимистичните експерти престанаха да се надяват, че режимът на Ахмадинеджад ще се откаже да обогатява уран срещу сваляне на наложените му санкции, пише “Росийская газета”.

Дори ако делегатите на страните от “шесторката” САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия внезапно успеят да намерят общ език с иранските представители, това съвсем не значи, че постигнатите споразумения ще бъдат одобрени от Техеран.

При днешната вътрешна ситуация в Иран всеки компромис със Запада по ядрената програма, предложен от правителството, ще предизвика сурови критики в лагера на опонентите му - висши духовници. Тъй че нагласата на иранската делегация може да се опише най-добре с военния лозунг “нито крачка назад!”, коментира московският официоз.

Никой не може да каже със сигурност колко близо е стигнал Иран до създаване на ядрено оръжие - или това е блъф, целящ да сплаши неговите противници. Преговорите в Казахстан ще приключат също като досегашните - Техеран ще изслуша предложенията на Запада, ще поиска няколко месеца за размисъл и после ще ги отхвърли официално, защото не отговаряли на иранските интереси.

Кабинетът на Ахмадинеджад очевидно ще спечели, ако протака нещата - Западът не би рискувал с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване