02/28/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ обмислят пряка помощ за сирийските бунтовници

Асошиейтед прес

Правителството на президента Обама, съгласувано с някои европейски съюзници, за пръв път обмисля оказване на пряка помощ на представители на Свободната сирийска армия, за да засили натиска над сирийския президент Башар Асад да напусне поста и да се сложи край на близо две години брутално и все по-смъртоносно насилие.

Представители от САЩ и Европа заявиха, че правителството се приближава към решение дали да осигури военна техника, с изключение на оръжия, на внимателно подбрани бойци срещу режима на Асад, отделно от това, което вече доставя на политическата опозиция. Решението се очаква до четвъртък, когато държавният секретар Джон Кери ще участва в международна конференция за Сирия в Рим, на която лидерите на сирийската опозиция са били убедени да присъстват, казаха представителите.

Източниците пожелаха анонимност, тъй като промяната в стратегията все още не е окончателно направена и трябва да бъде координирана с европейските нации, по-специално Великобритания. Те са готови да увеличат значително размера и обхвата на помощта за враговете на Асад.

Кери, който беше предпазлив поддръжник на доставянето на оръжия на бунтовниците докато бе председател на сенатската комисия за външни отношения, води консултации с европейски лидери как да се увеличи натискът върху Асад да слезе от власт. Това усилие е основна задача на първата му официална визита в чужбина като шеф на американската дипломация. При първите два етапа от обиколката из девет европейски и близкоизточни страни, в Лондон и Берлин, той се постара да увери сирийската опозиция, че предстои още помощ.

В понеделник в Лондон Кери публично призова лидера на сирийската опозиционна коалиция Муаз ал Хатиб да не бойкотира срещата в Рим, както бе заплашил, и да участва в конференцията въпреки безпокойствата сред врагове на Асад, че международната общност не прави достатъчно. Кери и вицепрезидентът Джо Байдън водиха частни телефонни разговори с Хатиб, за да изложат същите съображения.

“Решени сме сирийската опозиция да не бъде оставена на произвола на съдбата и да се чуди къде е подкрепата и дали ще има такава”, каза Кери пред репортери след среща с британския премиер Дейвид Камерън и външния министър Уилям Хейг.

Хейг каза, че влошаващите се условия в Сирия, по-специално неотдавнашните удари с ракети “Скъд” по град Алепо, са недопустими и че сегашната позиция на Запада не може да продължава, докато над сирийските граждани се извършва “ужасяваща несправедливост”.

“Пред такива убийства и заплахи за нестабилност, политиката ни не може да остане толкова статична с изминаването на седмиците. Трябва значително да увеличим подкрепата за сирийската опозиция. Готвим се да направим точно това”, каза застаналият до Кери Хейг.

Служители във Вашингтон и европейски столици казаха, че британците предлагат осигуряване на военно обучение, доставки на бронежилетки и друга техническа поддръжка за членове на Свободната сирийска армия, за които е установено, че нямат връзки с екстремисти. Източниците обаче посочиха, че САЩ още не са готови да обмислят такива действия, макар че Вашингтон не би имал нищо против ако европейците го направят.

Правителството на Обама сериозно се безпокои, че военно оборудване може да се озове в ръцете на радикални ислямисти, които се превърнаха в значим фактор в сирийския конфликт и които след това биха могли да използват това оборудване за терористични нападения или удари над Израел.

Италианското правителство, което е домакин на конференцията в четвъртък, заяви в понеделник, че европейците ще използват срещата “да приканят САЩ към повече гъвкавост за мерки в подкрепа на опозицията срещу режима на Асад”.

“Те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване