02/28/13 14:48
(http://www.klassa.bg/)

Свиването на икономиката на еврозоната се забавя през февруари


Икономиката на Еврозоната продължава да се свива и през февруари месец, но с по-бавно темпо, показва съвместно проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CERP) и на Италианската централна банка (BOI).

Определяният от двете институции икономически индикатор Eurocoin се повишава през февруари до „минус“ 0,20 пункта от „минус“ 0,23 през януари. Този индекс дава оценка растежа на БВП на тримесечна база на Еврозоната, изключвайки компоненти със сезонна вариация и тези със силна волатилност в краткосрочен план.

Последните данни показват, че рецесията в Еврозоната продължава и в началото на 2013-а година, но поредното леко подобрение на Eurocoin предполага, че най-дълбокият икономически спад от „минус“ 0.6% на тримесечна база, който беше регистриран в края на миналата година, вероятно вече отминава.

Същевременно стана ясно, че бюджетният дефицит на Холандия ще наруши определеният от ЕС максимум от 3% бюджетен дефицит. Държавното холандското бюро за икономически анализи (CPB) обяви, че бюджетният дефицит на страната за тази година се очертава да стигне около 3,3% от БВП, а през 2014 г. е възможно дори неговото нарастване до 3,4% от брутния вътрешен продукт на страната.

CPB остави без промяна своите икономически прогнози за Холандия, като очаква икономически спад (рецесия) от 0,5% през 2013-а година и растеж от 1% през следващата година.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване