03/01/13 17:22
(http://www.hsnovini.com/)

Деца посрещнаха Баба Марта в Пасколевата къща

За здраве децата прескачаха огън в двора на Паскалевата къща

Възстановка на обичая “Посрещане на Баба Марта” пресъздадоха днес децата от Детския танцов ансамбъл “Южняче” съвместно с етнографския отдел на Регионалния исторически музей в Хасково. Ритуалът бе пресъздаден в двора на Паскалевата къща. Празникът се организира със съдействието на Младежкия център.

Посрещането на баба Марта е един от най-старите български обичаи. Празникът се свързва с идването на пролетта. Вярва се, че Баба Марта ще влезе само в много чиста и спретната къща. Ето защо рано сутрин дома и двора се почистват старателно от стопанката. Това е символично пролетно почистване от всичко лошо, старо и ненужно останало от миналата година. Според традицията стопанката изкарва червени тъкани на двора в чест на баба Марта.

Преди идването й децата трябва да бъдат захранени ритуално с хлебчета, за да не ги хапят змии. На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Ритуалът завърши с прескачане на огън. Според народните вярвания така децата ще се предпазят от болести. В двора на Паскалевата къща се изви и кръшно българско хоро.

Кръшно българско хоро се изви след ритуала

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване