03/01/13 08:56
(http://www.klassa.bg/)

Дивото опрашване увеличава добива

Намаляването на популациите на дивите насекоми, опрашващи растенията, заплашва глобалната селскостопанска продукция, предупреждава международно проучване, публикувано в четвъртък в Съединените щати.

Основни причини за намаляването на тези насекоми е загубата на местообитания и изменението на климата.
50-те учени, които са участвали в тези проучвания, са анализирали данни от 600 полета, засадени с овощни култури, кафе и различни видове ядки в 20 страни по света.
Те констатират, че питомните пчели не са толкова ефективни в опрашването, в сравнение с други насекоми в природата, особено с дивите пчели.
Продължаващото намаляване на броя на тези насекоми заплашва с негативни последици реколтите и прави необходимо да се подкрепя и регулира биоразнообразието на опрашващите насекоми, за да се увеличи в дългосрочен план селскостопанската продукция. Това казват учените в изследването, публикувано в американското списание Сайънс /Science / на 28 февруари.
"Нашето изследване показва, че продукцията на голям брой плодове и семена, които осигуряват разнообразието на храните, намалява, защото цветовете им не се опрашват достатъчно", подчертава Лорънс Хардър преподавател по биология в Университета в Калгари, Канада. Хардър е един от съавторите на изследването.
"Наблюдавахме още, че поставянето на повече пчели /кошери/ сред културите не е достатъчно, за да се реши този проблем, който изисква увеличаване на броя на дивите опрашители", добавя Хардър.
Цветовете на повечето култури се нуждаят от цветен прашец, за да завърже плода. Този процес в голяма степен се осигурява и значително се ускорява от прелитането на насекомите от цвят на цвят.
Тези диви опрашители, включително пчели, мухи, бръмбари, обикновено живеят в естествени или създадени от човека местообитания, като горски пояси, живи плетове или пасища. Много от тези места изчезват, главно поради превръщането им в земеделска земя.
"Парадоксално, но повечето от начините за подобряване на ефективността на селското стопанство като обработването на цялата налична земя или използването на пестициди, води до намаляване на изобилието и разнообразието на опрашители, които могат да увеличат производството на тези култури ", казва биологът.

Авторите на настоящото изследване подчертават значението на прилагането на нови подходи за интегриране на домашните пчели и дивите опрашители, като се запзват повече техни местообитания.
Земеделската реколта в световен мащаб ще бъде увеличена и селскостопанското производство насърчено в дългосрочен план, казват учените.














АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване