03/01/13 08:41
(http://www.klassa.bg/)

Има буден пилот в самолета

Новозеландската авиокомпания Еър Ню Зиланд /Air New Zealand/ призна в петък за случай на дълбоко заспиване на един от своите пилоти в кабината по време на международен полет през 2011 година.

Безопасността на самолета не е била застрашена.
Става дума за един от двамата пилоти на 332–местния Боинг / Boeing 777-300ER/ по време на полет от Лондон до Лос Анджелис през ноември 2011 г. Това се съобщава в доклад, публикуван след молба за достъп до информация.
В доклада на Гражданската въздухоплавателна администрация се съобщава за доброволно предоставен на контролния орган доклад от пилота, който разказва как е заспивал по време на работа в пилотската кабина.
Пилотът, чието име не се съобщава, посочва като причина за случая липсата на достатъчно почивка в Лондон. Поради проблеми с климатика той е бил принуден три пъти за една нощ да сменя стаята си точно преди полета.
"Изведнъж и без никакво предупреждение, той заспива дълбоко в пилотската кабина. Същото се е случи общо два пъти", съобщава тогава умореният пилот.
Според авиокомпанията тя насърчава персонала да съобщава за случаи на умора като част от програма за разместване на наряди и решаване на проблема.
На борда на въпросния самолет е имало трима пилоти
"По време на фазата на полета на автопилот, един от двамата операционни пилоти е клюмнал два пъти за около минута и се е събудил спонтанно", се казва в изявлението.
"Другият пилот в кабината е бил наясно с проблема и безопасността не е компрометирана в нито един момент".
Еър Ню Зиланд не е наказвала пилота, тъй като не иска да обезкуражи персонала да отчита такива инциденти.
















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване