03/01/13 22:15
(http://www.klassa.bg/)

Откровен разговор с генералния директор на HP България

Ираван Хира работи в Hewlett Packard България откакто компанията стъпи на българския пазар през 1998 г. и успява успешно да се изкачи до най-високото стъпало на йерархията. Преди да се присъедини към НР, заема ръководни позиции в S&T България. Има магистърска степен по изчислителна техника от Техническия университет в София. 

Ираван Хира е и член на управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), който на 28 февруари 2013 г. връчи Десетите си награди за отговорен бизнес. Еcon.bg беше медиен партньор на събитието.

 

Г-н Хира как се развива ИТ браншът в световен мащаб и в България през последните години? 

Ираван Хира:

Всяко време си има своята индустрия. Различни индустрии са изиграли съществено значение за развитието на обществата и на икономиките. Преди няколко века това е била леката индустрия, която е оказала сериозен тласък на развитието на тогавашната икономическа и политическа обстановка, следвана от транспортната индустрия, след това идват и комуникациите. Във времената, в които живеем, индустрията, която оказва най-сериозно влияние за промяната в начина на работа и на живот, е тази в сферата на информационните технологии. За последните 40 години тя се промени страшно много, започвайки от т.нар. мейнфрейм машини и преминавайки към client server технологиите, преди десетина години това беше интернет технологията и вече говорим за социалните мрежи и мобилните начини за комуникация.

Кризата, която се разпростря във всички региони по света, засегна икономиките. На различните места възстановяването продължава. Как се отрази това на компаниите от ИТ бранша в световен мащаб?

Ираван Хира:

Кризата се превърна в постоянен фон. Това е един постоянен стрес, в който работим - времена, в които има някаква несигурност. От друга страна ИТ компаниите получиха от кризата възможност да се преориентират и да бъдат по-гъвкави, по-оптимизирани при взимането на бързи решения. Тези от тях, които успяха да се преориентират по-бързо, оцеляха.

ИТ компаниите може би успяха да излязат от тази ситуация по-добре, защото те внедряват иновациите. Благодарение на информационните технологии, бизнесът има възможност да има по-голяма видимост за това как се случват нещата и на базата на това да взима правилните бизнес решения. Точно заради това останалата част от индустрията видя добавената стойност в информационните технологии, така че традиционният бизнес да може да бъде оптимизиран. Затова и ИТ бизнесът беше най-малко засегнат от кризата.

Промени ли кризата бизнес стратегиите на ИТ компаниите?

Ираван Хира:

Промяната в начина на правене на бизнес се случи през последните 10 години много по-сериозно. Това, което ние наблюдаваме е, че в момента бизнесът и компаниите разполагат с много големи количества информация, вече има много източници за събиране на информация - по електронен път, социални мрежи и т.н. Друго нещо, което се забелязва, е мобилността - информацията вече е достъпна навсякъде. Затова самите компании трябваше да се преориентират към тези нови тенденции. Тези компании, които успяха да отговорят, да предоставят продукт или услуги по тези направления, успяха да поведат и впоследствие - да управляват тенденциите. Това предизвика промяна в самата ИТ индустрия. От индустрия, която преди предоставяше най-вече продукти, вече се превърна в индустрия, която трябва да предоставя услуги.

Благодарение на тази криза много от ИТ компаниите вече имат съвсем друг облик, не са това, което бяха преди пет или десет години.

Каква е ролята на българския център на НР за региона на Централна и Източна Европа?

Ираван Хира:

Определено доста голяма и не бих казал само за този регион. За последните 6 години центърът в България успя да се наложи вътре в компанията като основен център на НР за цял свят. Стартирахме този център през 2006 година и вече за него работят над 5 хиляди души. От регионален центърът се превърна в глобален център за изнесени услуги. Това, което успяхме ние да развием, е той вече да покрива най-различни дейности, т.е. в центъра вече развиваме въпросната мултифункционалност, за която говорих. Вече предлагаме различни услуги, започвайки от поддръжка на нашите технологии, там откъдето стартирахме, преминавайки към изнесени услуги, свързани с аутсорсинг към някои от най-големите международни компании, които доверяват операциите си към нашия център. Центърът успя да се наложи много солидно в системата на НР, той е един от стратегическите центрове на компанията и може би плановете, които сме си поставили вече отдавна, сме ги надскочили от гледна точка на развитието. Убеден съм, че този център ще има доста дълъг живот, имаме и много планове и проекти за развитие през следващите години.

Пълното интервю с Ираван Хира можете да прочетете в Econ.bg.

















iNews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване