03/01/13 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Техеран не отстъпва за ядрената си програма

Губещи няма, но има печеливши. Такъв е резултатът от приключилите в Алмати преговори за иранската ядрена програма, водени от шесторката международни посредници с представители на Техеран. Като печеливши се очертават Техеран и Астана. Иранците се изхитриха да демонстрират готовност за компромис, без да отстъпят дори на педя от своите позиции. Предоставил терен за преговорите, Казахстан също не остана с празни ръце - сдоби се с име на сериозен миротворец.

Все още не се знаят подробности за двудневните преговори между секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили и шесторката международни посредници - делегати от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, също и от Германия. Общата позиция на “шесторката” в преговорите бе представена от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Огласен бе само резултатът: алматинският кръг от преговорите ще продължи на 5 и 6 април след среща между “шесторката” и Иран на експертно равнище в Истанбул на 17 и 18 март. Това само по себе си кажи-речи е успех - от предишните кръгове в Багдад, Истанбул и Москва не видяхме и толкова. Всичко си е “в рамките”, твърди Техеран

При все това е смайващо, че иранците си заминават от Алмати, без изобщо да отвърнат с “да” или “не” на предложенията, чути от “шесторката” - само дето ги нарекоха “по-реалистични от предходните”. Както обясни Джалили, западните страни били принудени “да разберат, че натискът (над Иран) не им е дал очаквания резултат и е сплотил политически още по-силно нашия народ, който осъществи още по-големи икономически постижения”.

Нещо повече, Саид Джалили категорично опроверга съобщенията в навечерието на срещата, че Западът настоявал да бъде затворен заводът за обогатяване на уран във Фордо. “Площадката във Фордо отговаря изцяло на изискванията на МААЕ и е под надзора на МААЕ, тъй че няма основания и никакви причини да затворим (завода.) и те (участниците в преговорите) нямаха такова искане”, заяви секретарят на иранския съвет за сигурност.

Той отново подчерта, че “ядрените действия на Иран като участник в договора за неразпространение и активен член на МААЕ се осъществяват в рамките на договора за неразпространение, както и преди”. А делегатите на “шесторката” в Алмати не поставяха под съмнение този довод на иранците - най-малкото публично. Като изключим забележката, подхвърлена на брифинг от Майкъл Ман, прессекретаря на Катрин Аштън - “разширяването на иранските мощности за обогатяване на уран нарушава редица споразумения”.

Саид Джалили посрещна с доста твърд отговор и настояването на “шесторката” да се прекъсне производството на 20-процентов обогатен уран в замяна на обещание да бъдат свалени част от икономическите санкции срещу Иран.

“Смятаме, че сме в правото си да обогатяваме и ще правим всичко, от което имаме нужда - (ще обогатяваме урана, б. а.) до 5-процентно или 20-процентно равнище. Това е наша потребност. Когато нямахме 20-процентно гориво, заявихме пред всички страни, че имаме потребност от такова гориво за медицински цели, но не го получихме. Щом имаме потребност, ще я реализираме”, каза Джалили на брифинг на 27 февруари, когато приключи вторият ден от преговорите с “шесторката”. Иран иска “да разоръжи” Израел

Иранският представител в Алмати не се лиши от удоволствието пак да демонстрира характерния за Техеран нападателен стил в изказванията за Израел. Той настоя световната общност “сериозно да обмисли унищожаването на оръжията за масово поразяване, с които разполага ционисткият режим, да го разоръжи и да проучи коя страна им е доставила тези оръжия”.

Представените тъй категорично позиции на Техеран бяха посрещнати от външния министър на ЕС Катрин Аштън само с твърдения, че “шесторката” е представила на иранците “балансирани предложения с оглед Иран да изпълни изцяло резолюцията на Съвета за сигурност на ООН”. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване