03/01/13 05:03
(http://www.klassa.bg/)

„Хизбулла” създаде в Сирия „Народна армия”

Бойци от Свободната сирийска армия заявиха, че на 26 февруари са успели да ликвидират заместник генералния секретар на ливанската организация „Хизбулла” шейх Наим Касем. Тази новина беше опровергана от лидера на движението Хасан Насрала. Той се обърна със строго изявление към „тези, които се стремят да разпалят междурелигиозни противоречия”. По отношение на конфликта в Сирия Насрала подчерта, че ливанските шиити, живеещи в Сирия, имат право на самозащита. По неговите оценки числеността им възлиза на около 30 000 души, пише "Российска газета".
Днес в малцина остава съмнение относно активното участие на членовете на „Хизбулла” в Сирия. По-рано сирийската опозиция нееднократно отправи обвинения към лидера на ливанските шиити за това, че на страната на Башар Асад воюват около 3 000 бойци на „Хизбулла”. Такива обвинения по отношение на организацията регулярно повдига и нейният главен политически съперник в Ливан „Съюз 14 март”. През август 2012 година САЩ наложиха санкции на „Хизбулла” заради нейните връзки със сирийския режим, пише руското издание.













"Российска газета"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване