03/02/13 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Политическата система на Италия е пред колапс

Изненадващият победител в парламентарните избори в Италия Джузепе (Бепе) Грило заяви, че италианската политическа система е пред разпад и скоро ще се срине, съобщи ДПА.

"Давам на старите партии още шест месеца и след това ще настъпи краят", каза той пред германско списание. След изтичането на срока вече няма да може да се плащат пенсии и заплати в държавния сектор, допълва Грило.

"Движение 5 звезди" на комика, станал политик взе 25,55 % парламентарния вот в Италия и така стана най-силната самостоятелна партия в парламента.

По думите му старите партии не са мотивирани да направят сериозни реформи и само блъфират, за да печелят време. Грило припомни, че Италия е под натиск заради държавния си дълг и трябва да предговори кредитите си. „Когато лихвите достигат 100 милиарда евро годишно, ние сме мъртви", прогнозира той, допускайки вариант и за напускане на еврозоната.

Дни след вота Италия е в политически ступор. Левоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани има мнозинството в Камарата на депутатите, но в Сената обаче силата е на страната на ориентираната в дясно коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони.

По този начин никой не може да управлява, а Грило няма намерение да се обедини с никоя от формациите. Това може да се промени само ако коалициите предложат промяна в изборното законодателство, отказ от възстановяване на средствата, похарчени за предизборната кампания и съгласие за максимум два мандата за всеки депутат, уточни Грило. По думите му обаче те никога няма приложат тези мерки.
 














ДПА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване