03/03/13 14:23
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР предвижда намаление на цената на тока от 5 март с около 6%


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага намаление от 5 март на цената на електроенергията в страната средно с 5-6%, става ясно от публикуваното предварително решение на комисията. От данните е видно, че като цяло най-малко ще бъде намалението на цената на тока на територията, снабдявана с електроенергия от „ЧЕЗ-България“ (с 5.3%), но пък същевременно за абонатите на ЧЕЗ ще е най-голямо намалението на нощната тарифа – с 14.61%. И така, предложението на енергийния регулатор е при две скали на отчитане намалението на цената за битовите потребители на ЧЕЗ да е с 5.3% на дневната тарифа (колкото е и при една скала) и с 14.61% - на нощната.

Предлага се намалението на цената на тока на абонатите на „ЕВН България“ по дневната тарифа и при единична скала да е с 5.84%, а на нощната тарифа да е с 13.07%, т.е. като цяло това намаление е най-голямо. За „Енерго-про - България“ по новите тарифи намалението на цената се предлага да бъде с 5.58% по дневната тарифа и при единична скала, а на нощната тарифа – с 8.82% (най-малкото намаление на нощната тарифа).

Посочените изменения на цената на тока за битовите потребители ще бъдат обсъдени на заседание на комисията на 4 март с участието на електроразпределителните дружества, след което ДКЕВР ще вземе окончателното си решение. По всяка вероятност то ще важи до 30 юни. Ще припомним, че премиерът в оставка Бойко Борисов прогнозира намаление на цената с около 8%. Посоченото понижение на цените на тока (в случай че влезе в сила в този си вид), няма да върне нивото на цените на тока от първата половина на миналата година, когато те имаха скок с 13-15% от 1 юли 2012 г., главно поради бума на соларните паркове.

Според предварителната информация, токът ще поевтинее главно поради увеличена квотата на АЕЦ “Козлодуй” за регулирания пазар до 75% (в момента централата, която предлага най-евтиния ток, дава за бита около 60% от произведената електроенергия). Освен това ще спре купуването на ток от ТЕЦ-овете “Бобов дол”, “Брикел” и “Марица 3”. Ще бъдат намалени до 10% и признатите загуби на доставчиците по мрежата, които сега те са 15 на сто. Според съобщение на НЕК обаче, цитирано от БГНЕС, "в петък по заповед на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), е ограничено значително производството на евтин ток от държавната ТЕЦ “Марица-Изток 2", което на практика означава поскъпване „на едро“ на тока в микса за крайните потребители.

Междувременно от „Български енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ) съобщиха, че кредитната агенция Fitch е определила официално кредитен рейтинг на групата: дългосрочен кредитен рейтинг в чужда и местна валута – “BB+”, със “стабилна” перспектива.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване