03/03/13 07:42
(http://www.klassa.bg/)

ЕС готви зона за свободна търговия и с Япония

В края на март в Токио ще се проведе среща на високо равнище, на която ЕС и Япония ще обсъдят идеята за създаване на зона за свободна търговия помежду си.

В последната седмица на март в японската столица ще пристигнат председателят на ЕС Жозе Барозу и президентът на Еврокомисията Херман ван Ромпуй, които ще се срещнат с премиера Шиндзо |Абе., съобщава в. "Никей". Двете страни ще финализират договорката за стартиране на дългоочакваните преговори за либерализиране на търговията помежду им и премахване на бариерите пред обмена на услуги и инвестиции. В дневния ред на разговорите присъства и "политически елемент", свързан с повишаване на сътрудничеството в области като сигурността, опазването на околната среда , науката и технологиите.

През ноември 2012 г. министрите на търговията на страните от ЕС се договориха да започнат преговори с Япония с цел да помогнат на закъсалите поради кризата европейски производители на автомобили. Автопроизводителите от Стария континент се опасяват, че премахването на вносните мита ще доведе до бум в продажбите на японски коли – както стана след отстраняването на бариерите пред южнокорейските им конкуренти. Идеята за зона за свободна търговия със Страната на изгряващото слънце беше критикувана от Асоциацията на европейските автомобилни производители като еднопосочен път за инвазия на японските коли.




















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване